Logo nl

Industriemuseum

In het centrum van Gent, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, huist het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw. In de voormalige katoenfabriek wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven.
Bezoek de website

Praktische info

Minnemeers 10, 900 Gent

Tel 09 323 65 00

Routebeschrijving

Openingsuren

maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag open van 9 tot 17 uur
weekend, feestdagen en schoolvakanties open van 10 tot 18 uur
elke eerste donderdag van de maand open tot 22 uur

Met een verrassend veelzijdige collectie van internationale allure prikkelt het Industriemuseum de nieuwsgierigheid. Sprekende beelden, historische filmpjes, merkwaardige objecten en pakkende verhalen maken het industriële verleden terug springlevend; van een kolossale stoommachine, over oude reclame, tot het verhaal van een beluikbewoner.

Bruisende activiteiten

Het Industriemuseum bruist van de activiteiten met interactieve rondleidingen, creatieve workshops, ronkende machines, levendige exposities, spannende museumspelen en gepassioneerde vakmensen. Je kan er bovendien heerlijk experimenteren met wetenschap en techniek in de Tinker Studio of, al dan niet begeleid door kenners en creatieve geesten, aan de slag gaan in het textiel- of drukatelier. In het museum is een hele ploeg enthousiaste vrijwilligers aan de slag, vaak met een technische of creatieve achtergrond. Zij houden onder andere de historische drukkerij in leven, organiseren interactieve workshops of brengen de oude textielmachines opnieuw aan de praat. Sla met hen gerust een babbeltje en ontdek zo nóg meer over de museumcollectie.

Tijdelijke tentoonstellingen

20231124 AV Teasers FERRO NON FERRO c Martin Corlazzoli 7

FERRO NON FERRO

van 01.12.2023 tot 01.09.2024
20240504 IM Curtains Felipe Mujica c Martin Corlazzoli COR06246

EXPO TE GAST: Join Hand in Hand With All Who Work

van 04.05.2024 tot 30.06.2024
Campagnebeeld collectie Pierre de Meyer LR

EXPO TE GAST: 150 jaar trams in Gent

van 17.05.2024 tot 01.09.2024

Met kinderen

20230705 IM Kinderroutes c Martin Corlazzoli COR02174

Museumspel

Speel het museumspel en ontdek de tentoonstellingen van het Industriemuseum. Gewapend met een gereedschapskist vol speelse opdrachten en materialen gaan jullie samen op pad. Speur met de verrekijker, puzzel een mini Mule Jenny ineen, ontwerp een eigen kaartje en beeld het fabrieksgedicht uit.

W1440q85 TINKER STUDIO 20190728 AV Gentse Feesten c Corlazzzoli 10 web

Tinker er op los

Het Industriemuseum is meer dan kijken en snuisteren. In de Tinker Studio kan je samen of alleen iets maken, zonder vaste handleiding. Ga aan de slag met de verschillende materialen en laat je inspireren door de creaties van vorige bezoekers.

Maak je eigen Minizine

Maak je eigen Minizine

Laat aan de start van je ontdekkingstocht een blad uit de printer rollen en ga in de tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie' op zoek naar de bijhorende icoontjes. Door op elke plek de opdracht tot een goed einde te brengen, tover je het blad stap voor stap om tot een eigen, gepersonaliseerd miniboekje dat je nadien kan meenemen naar huis.