Logo nl

De Gentse musea

De wereld van Kina

De wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent. Wist je dat er schelpen bestaan die bijna 200 kilo wegen? Of kom het dijbeen van een mammoet vergelijken met het jouwe. Verbaas je over de slimme spinnen en de ijverige bijen... In De wereld van Kina ontdek je meer dan je voor mogelijk houdt.

GUM & Plantentuin

In het GUM duik je in het brein van wetenschappers. De bezoeker ontdekt er een waardevolle en bijzondere collectie uit verschillende disciplines, van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde. Dit zowel uit de geschiedenis van de wetenschappen als uit hedendaags onderzoek, met een blik op de toekomst. Dit nieuwe 'Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst' ligt midden in de Plantentuin Gent, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. De Plantentuin is een unieke groene wetenschapsparel midden in de stad. Je vindt er meer dan 10.000 plantensoorten, verspreid over een mooie buitentuin en verschillende serres.

Huis van Alijn

Welkom in het museum van het dagelijks leven! In het Huis van Alijn ontdek je meer over de rituelen, tradities en gewoontes uit ons dagelijks leven van de 20e eeuw tot vandaag.

Industriemuseum

In het centrum van Gent, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, huist het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw. In de voormalige katoenfabriek wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven.

MSK - Museum voor Schone Kunsten Gent

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) ligt in het hart van het Gentse Museumkwartier, met het Citadelpark voor de deur. Het MSK is het oudste museum in België, gehuisvest in een iconisch gebouw dat speciaal voor deze collectie werd ontworpen. Je ontdekt er ruim 600 topstukken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst, van de middeleeuwen tot vandaag!

Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is als museum over psychiatrie een plek waar geschiedenis en actualiteit samenkomen. De menselijke geest is steeds een bron van fascinatie geweest. Toch gaat kennis nog altijd hand in hand met mysterie. Vele vragen blijven onbeantwoord, theorieën verdwijnen en keren soms ook terug. Het Museum Dr. Guislain is een lieu de mémoire én een laboratorium, een museum ‘in de psychiatrie’ waar in de eerste plaats wordt geëxperimenteerd, bevraagd en getoetst en waar via getuigenissen, archiefstukken, kunst en fotografie de gelaagdheid van de menselijke psyche onthuld wordt.

Sint-Pietersabdij

De Sint-Pietersabdij is een van de topmonumenten van Gent. Achter haar statige gevels gaat een verrassend grote tuin schuil met een wijngaard, kruidentuin, fruitbomen en ruïnes. De huidige gebouwen dateren uit de 17de en 18de eeuw, de indrukwekkende refter uit de middeleeuwen. De Sint-Pietersabdij presenteert cultuurhistorische exposities, literatuur- en fotografietentoonstellingen van nationaal en internationaal niveau.

S.M.A.K.

S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, zet kunstenaars centraal in denken en handelen voor een divers publiek. Als transparant en genereus huis profileren we ons als een artistiek laboratorium, een plek voor experiment en vernieuwing. In onze tentoonstellingen tonen we vandaag wat morgen belangrijk kan zijn. We stellen open vragen, zetten je aan tot denken maar behouden de mogelijkheid tot twijfel. Welkom!

STAM - Stadsmuseum Gent

Het STAM is het Gentse stadsmuseum. Je ontdekt er de vele lagen van Gent, een hedendaagse stad met een eeuwenoude geschiedenis. De vaste tentoonstelling 'Het verhaal van Gent' neemt je mee langs een chronologisch parcours van objecten en multimedia die je de ontwikkeling en groei van Gent doen beleven. Passeert de revue: alles wat Gent tot Gent maakt en wat Gent tot een stad maakt.

Historische Huizen Gent

Welkom bij Historische Huizen Gent. Laat je verrassen door onze huizen, hun verhalen, evenementen en tentoonstellingen. Ze zijn eigenwijs, verwonderen, verrassen en prikkelen. Ontroeren of raken net met humor. Kom de magie ervan ontdekken.

Design Museum Gent

Design Museum Gent is gesloten. Het museum krijgt een nieuwe vleugel en een volledige renovatie. Tegen 2026 worden alle gebouwen naadloos op elkaar aangesloten en komt er extra ruimte voor tijdelijke presentaties, workshops, lezingen en events, ruimte voor art handling en logistiek, degelijk sanitair en een lift. Een project met grote en duurzame ambities, een echte brug tussen de stad, onze bezoekers en de designwereld. Naast de extra multifunctionele ruimte komt er een museumcafé, een terras, een nieuw onthaal en shop.