Logo nl

Museumnacht

Welkom op de meest verrassende avond van het jaar! Op donderdagavond 7 december tussen 18 en 1 uur ontdek je kunst en erfgoed in al zijn vormen. Alle deelnemende musea zijn die avond gratis open. We presenteren je graag een tof en sfeervol programma. Benieuwd?
STAM museumnacht
De Gentse musea presenteren je een gek, uitdagend of net ontspannend programma aan doe-activiteiten, performances, expo’s en zelfs heuse hunger games.

Van 16 tot 20 uur is er ook een Kindermuseumnacht, dit jaar in het Industriemuseum.

Ontdek het wijze programma

Museumnacht in Huis van Alijn© Michiel Devijver

Huis van Alijn

Nineties night

Huis van Alijn gaat back to the nineties! Bezoek de expo 90’s en daag elkaar uit op de PS1, Sega Dreamcast of Nintendo 64. Kom dansen in de binnentuin met DJ Latomski en DJ Patrick op je favoriete hits uit de jaren 1990. Dresscode? Buffalo’s, flanellen hemd of oversized trainingspak!

Meer info Meer info
Postkaart

Museum Dr. Guislain

Wintermarkt

Welkom op onze Wintermarkt, een gezellige ontmoeting waar de glühwein vloeit, het vuur verwarmt, comfortfood sust en de muziek zalft. Geniet van de lokale band Girls Called Pony (21u), vrij podium, standjes vol talent en bezoek gratis de expo Zonder titel. 

Tijdens Museumnacht serveren de jongeren van Pardon Servies comfortfood, glühwein en (alcoholvrije) winterpunch. De opbrengst gaat integraal naar de Warmste Week, die dit jaar inzet op opgroeien zonder zorgen.

Meer info Meer info
MSK 225 opening© Martin Corlazzoli

MSK

MSK goes digital

De schone kunsten omarmen technologie: komt dat zien! De mogelijkheden met AI staan centraal in onze activiteiten voor Museumnacht: kom een praatje maken met twee schilderijen, dompel je onder in de installaties van studenten van LUCA School of Arts of ontdek hoe Schoonvolk een exclusief vervolg breit aan hun zalig feestje van vorig jaar.

Meer info Meer info
Museumnacht2023 aeiou Kunsthal Gent lowres

Kunsthal Gent

Klankencollectief A-E-I-O-U

Een concert van a-e-i-o-u is een ervaring. Tijdens elk concert wordt op een spontane manier geëxperimenteerd, waarbij de spanning tussen muziek en het beeldend performatieve wordt verkend. Tijdens de museumnacht start a-e-i-o-u vanuit de omgeving van Kunsthal Gent. De architectuur, the endless exhibition en het publiek vormen het startpunt voor een muzikale verkenningstocht, die draait om het centrale thema van gedeelde waarden, vriendschap en vertrouwen.

Meer info Meer info
STAM museumnacht© Martin Corlazzoli

STAM

STAM Hunger Games

Beleef, of liever: overleef Museumnacht met de STAM Hunger Games in de expo 'Het verhaal van Gent'. Hinkel je een weg door Gentse specialiteiten, zing uit volle mond, speel een genadeloos potje graangraaien, maak het lekker pikant of haal heelhuids de eindstreep van onze hindernisbaan Deliver goe. Helemaal uitgespeeld? Vergeet je food photo niet en kom op krachten met frietjes.

Meer info Meer info
GUM rondleiding Jongeren© GUM

GUM en Plantentuin

Twijfelachtige interventies

Museumnacht wordt in GUM & Plantentuin opnieuw een editie met een hoek af. Een nacht vol wetenschap, twijfel & kunst. Het MuST (Museum Student Team) infiltreert in het museum met ‘twijfelachtige’ interventies en in de serres van de Plantentuin dompel je je onder in een muzikale, tropische nacht vol palmbomen en fluitkikkers! We kunnen jou niet beloven dat je niet tussen de skeletten of dieren op sterk water belandt. Een dorstje? De Twijfelbar serveert … Ja, wat serveert de Twijfelbar eigenlijk?

Meer info Meer info
Museumnacht bij Wereld van Kina: het huis© Wereld van Kina

De wereld van Kina

Dinorama

Voel je het Sint-Pietersplein daveren? Dino’s gesignaleerd in De wereld van Kina! Kom de gloednieuwe expo Dinorama bezoeken en test nadien je dinokennis in het Rad van Fortuin. Waarzegster La Esterella legt jouw dinokaarten en voorspelt je toekomst. En verder: kom meedansen, kies een dinotattoo, spring in de photobooth of verwarm je aan een dampende tas soep.

Meer info Meer info
Kindermuseumnacht bij Industriemuseum© Corlazzzoli

Kindermuseumnacht bij Industriemuseum

IJzersterk!

Van 16 tot 20 uur toveren we het Industriemuseum om tot funfabriek voor de allerkleinsten! In de fonkelnieuwe expo FERRO NON FERRO draait alles om metaal, dus verwacht je aan een klinkende en blinkende avond! Laat je verrassen door de interactieve muziekrobot, sla een magneetvis aan de haak, ga bricoleren met metaal in de Tinker Studio of daag je ouders uit tijdens een heuse krachtwedstrijd. Word jij straks de nieuwe ijzersterke John Massis?

Programma Kindermuseumnacht Programma Kindermuseumnacht
Kindermuseumnacht bij Industriemuseum© Corlazzzoli

Industriemuseum

O o metallo

In het Industriemuseum draaien de drukpersen op volle toeren en strooien we met gratis kaartjes en posters. Weefmachines ratelen als nooit tevoren, er wordt gestikt, geverfd en gespind. Kom langs en geef je ogen de kost tijdens onze demo's, test je meta(a)lskills of bewonder die van de smid in de museumtuin. Breng een t-shirt mee en bedruk hem helemaal zelf! Laat je omverblazen door een bijzondere meta(a)lband of screenen door de metaaldetector van CirQ. Wie weet ga jij wel naar huis met een waardebon voor een gratis piercing!

Meer info Meer info
Buitenmensen© Historische Huizen Gent

Sint-Pietersabdij

Buitenmensen 

In onze road-expo Buitenmensen wordt je op sleeptouw genomen door fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch. Speciaal voor deze editie brengen we in de Sint-Pietersabdij enkele van onze geportretteerde Buitenmensen tot leven. Verspreid, binnen en buiten de abdij, raak je in de sfeer en het juiste ritme met de fanfare en majorettes uit Keiem. Ondergronds, in het Cellarium, duik je in de groove van de rockband Fall of Messiah. Of wat dacht je van een selfie in een van de foto's van Buitenmensen? Expo bezocht en nog geen zin om naar huis te gaan? Kom langs in ons cafeetje met wijze volksspelen. Of ga via de Soepfoodbar op ons binnenplein richting De Wereld van Kina.

Meer info Meer info
Jan Van Imschoot expo© S.M.A.K.

S.M.A.K.

The end of your night is never near

Ontdek de nieuwe tentoonstellingen van Jan Van Imschoot, Karlo Kacharava en Het Brievenproject van Joseph Willaert. And prepare your eardrums, they will vibrate on psychedelic music, experimental drone doom and space ambient of ZAÄAR.

Meer info Meer info
Hoe combineer jij je Museumnachtplannen?
Museumnacht online 2023 profielfoto 02

 - Op gemiddeld 7 min. bereik je al andere locatie per fiets. De tabel hieronder zet je op weg!

Fietsroutes website paars jpg higres