Logo nl

Museumnacht

Eindelijk terug een volwaardige editie van Museumnacht! Dompel je van 18:00 tot 01:00 gratis onder in wat Gent aan kunst en erfgoed te bieden heeft. Op het programma: exposities, performances, muziek, signeersessies, macramé, vulva-tekenen en veel meer. Afterparty in de Charlatan! Kindermuseumnacht in het Huis van Alijn van 16:00 tot 20:00. Haal je knaldrang maar boven! Geen reservatie nodig.
451327 Museumnacht Social media omslagfoto facebookevent 159ca0 original 1668613514
De wereld van Kina

De wereld van Kina

Love is in the ... museumcollectie

De wereld van Kina bewaart een grote natuurhistorische collectie. Die collectiestukken kenden een actief seksueel leven. Of ze worden gebruikt om ons seksuele leven een boost te geven.
Heb je ooit gehoord over de toepassingen van het jade-ei? De versmelting van de Diplozoon paradoxum, de hermafrodiete zeepokken, of de grote penissen van eenden? Kom je mee luisteren? Rooie oortjes gegarandeerd.

GUM - Plantentuin© Martin Corlazzoli

GUM en Plantentuin

Fallussen, vulva’s & veel meer

Tijdens Museumnacht werpen het GUM en de Plantentuin een blik in het duister (van onze intiemste plekjes). Kom je geslachtdelen verkennen in de expo PHALLUS. Norm & Vorm of leer eindelijk vulvadoodles tekenen in onze unieke VULVABOX, onder het motto 'het moeten niet altijd piemels zijn' . Ook het MuST (Museum Student Team) infiltreert het museum met ‘twijfelachtige’ interventies. En in de serres van de Plantentuin dompel je je onder in een zweterige, tropische nacht vol paddenstoelen en fluitkikkers!

Meer info Meer info
Museumnacht in Huis van Alijn© Michiel Devijver

Huis van Alijn

Game Night

Voor één avond worden het museum en de binnentuin een spelparadijs met Arcadegames, volksspelen en gezelschapsspelen. Warm je handen op aan de flipperkasten, breek het record bij Pac-Man, speel mee met de levensgrote Tetris of doe een meesterzet bij je favoriete boardgame. High score? Ga dan vieren in de binnentuin met Radio Sabrina!

Programma Huis van Alijn Programma Huis van Alijn
Expo 'Licht uit. Pop op'© Michiel Devijver

Kindermuseumnacht in het Huis van Alijn

Game Night for kids

Kom, we spelen een spel vanavond! Doe mee met de reuze mikado en vier op een rij, speel een gezelschapsspel op de museumzolder en ontdek hoe je met theaterpoppen kan spelen in de expo ‘Licht uit. Pop op’. Pierke van Alijn is speelvogel van dienst. Wie weet kom je hem wel tegen en kan je met hem op de foto!

Programma Kindermuseumnacht Huis van Alijn Programma Kindermuseumnacht Huis van Alijn
Fiets de stress uit je lijf© Spinning Jenny

Industriemuseum

De meest stressvrije werkvloer

Even ventileren na een drukke dag? Het Industriemuseum verwelkomt je op de meest stressvrije werkvloer. Laat je verwennen in het bureaustoelmassagesalon, fiets de stress uit je lijf met Spinning Jenny, maak en pimp je eigen stressbal of schrijf je frustraties van je af bij de klaagmuur. Buiten in de museumtuin zorgen De Vuurmeesters voor sfeer en gezelligheid.

Kunsthal Gent Museumnacht© Michiel De Cleene

Kunsthal Gent

Tijdens museumnacht organiseert Nein een performance-marathon in de context van de Endless Exhibition en nodigt daarbij actief het publiek uit deel te nemen.
Naast tijdelijke tentoonstellingen van Pei-Hsuan Wang & Ben Benaouisse is er ook werk te zien van Martin Belou, Bram de Jonghe, Eva Fàbregas, Olivier Goethals, Rudi Guedj, Jesse Jones, Felix Kindermann, Prem Krishnamurthy, Femmy Otten, Egon Van Herreweghe & Thomas Min, Thomas Renwart, Charlotte Stuby, Joëlle Tuerlinckx & Steve Van den Bosch.
Ook Sheela’s - de nieuwe bar ontworpen door Theo De Meyer en Olivier Goethals - zal die avond open zijn.

MSK 225 opening© Martin Corlazzoli

MSK

Silent Disco

Altijd al eens willen feesten in een museum? Vandaag is je kans! In onze Hemicyclus kan je via koptelefoons genieten van feestmuziek, zorgvuldig gecureerd door het MSK jongerencollectief Schoonvolk.

MSK 225

Kom aan de hand van collectiestukken, een thematische audiogids en multimediale toepassingen alles te weten over 225 jaar MSK, en over het reilen en zeilen van een kunstmuseum.

Familieroute

Ga samen op zoek naar de gedichtjes en de teksten op kindermaat die je her en der in de museumzalen terugvindt. Onderweg kom je ook enkele kisten tegen die je uitnodigen om het museum anders te beleven.

MIRROR MIRROR

Museum Dr. Guislain

MIRROR MIRROR

Beleef in de expo MIRROR MIRROR het werk van uitzonderlijke kunstenaars die elk op hun eigen manier kleding of textiel gebruiken om zichzelf een plaats in de wereld te geven. Hun creaties worden verborgen of slechts aan enkelingen getoond, maar ook met trots gedragen op de catwalk van de straat.
Tijdens museumnacht kan je opnieuw in het café terecht voor een drankje en ditmaal ook voor een collectieve macramé. Zet je handen aan het werk en creëer samen met de andere bezoekers een heus textielwerk. Wil je nog meer beleven? Volg tijdens de KAOS Talk een gesprek tussen kunstenaars en experten over kunst en psychische kwetsbaarheid.

Meer informatie Meer informatie
Expo grote mensen die ik kende toen ik klein was

Sint-Pietersabdij

Expo Grote mensen die ik kende toen ik klein was

Waarom wilde Wouter de duivenmelker vergiftigen? En waarom hielp de dorpsflik Wouter bij een inbraak?
Je komt het te weten in de expo 'Grote mensen die ik kende toen ik klein was'. In zijn eigen gekende stijl vol warmte en humor probeert comedian Wouter Deprez de volwassenen uit het dorp van zijn jeugd te begrijpen. Kom kijken en luisteren en ontdek de gelijkenissen met de mensen uit jouw kindertijd.

Signeersessie Wouter Deprez 
Les Poupées Passionnées
Wouter signeert tussen 19 en 21 uur zijn boeken, en de hele avond door delen de prettig gestoorde tweelingzussen van ‘Les Poupées Passionnées’ hun levenswijsheid in woord én lied aan eenieder die het (niet) horen wil.

Meer info Meer info
221021 SMAK Philippe Van Snick© Eva Vlonk

S.M.A.K.

Concert in Philippe Van Snick: dynamic project

Ontdek bij ons de figuratieve en speelse schilderijen van Rose Wylie en het kleurrijke oeuvre van Philippe Van Snick. Bij deze laatste expo, brengt de band van Abel Ghekiere het muziekstuk ‘Frames: a composition for Philippe Van Snick'.

Performances en muziek

In de zalen ontmoet je naast de Congolese kunstenaar Précy Numbi die ons als superheld doet nadenken over ecologie ook de danser Stanley Ollivier. Textielkunstenaar Lou Cocody-Valentino en muzikant Ariel Tintar nemen je mee naar een eiland van geluid en verhalen, een safe space omhuld in textiel. Tot slot vult dj, kunstenaar en curator Maria Muehombo, bekend als M I M I, de inkomhal met muziek.

Meer info Meer info
20220303 STAM museumnacht c Martin Corlazzoli COR08879

STAM

Hoog spel in 'SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen'

In het STAM staat Museumnacht in het teken van de nieuwe tentoonstelling SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen. Het is de perfecte gelegenheid om na zonsondergang stil te staan bij de skylines van steden en verder te kijken dan de grillige lijnen van steen, staal en glas. Het STAM tilt de sfeer in het museum naar een hoger niveau en trakteert op een echt “Hoger, lager!”-spel (duimpje omhoog of omlaag?). Haal de hoogste of laagste noot in de karaoke, ga laag bij de limbo... en scoor een skylinewafel.

Meer info Meer info