Logo nl

Vakantie in de musea

Tijdens de paasvakantie staat er heel wat leuks gepland in de Gentse musea! Hieronder vind je een overzicht op het aanbod tussen 30 maart en 14 april. Op de eigen websites van de musea vind je alle openingsuren en een overzicht op de agenda's.
Expo 90s in Huis van Alijn
Luisterspel 'Santé m'n Ratje'© STAM

STAM

"Piep! Hoor je mij? Hallo, ik ben Ratje", steekt Ratje van wal in het nieuwe luisterspel van het STAM 'Santé m'n Ratje'. Ratje neemt je mee door alle bochtjes en gaatjes van de geschiedenis van Gent. Verder nog in het STAM deze paasvakantie: de workshop STAMstudio: Met vlag en wimpel voor jong knutselgeweld (9- tot 12-jarigen).

Ontdek de activiteiten Ontdek de activiteiten
Expo 90s in Huis van Alijn© Michiel Devijver

Huis van Alijn

Van flippo's en Friends tot de eerste gsm's en de opkomst van het internet. Duik in de expo 90’s in de jaren 1990 en ontdek samen hoe het was om toen jong te zijn. Is er veel veranderd? Of nog veel herkenbaar? Speel "Wie is het?", sms zoals in 1999 en luister naar de muziek van toen!

Ontdek het vakantieaanbod Ontdek het vakantieaanbod
Visuals NB 2

GUM & Plantentuin

Wonderkamer van de WAARHEID

In deze gloednieuwe expo kom je alles te weten over wat we allemaal zoeken: dé waarheid. Bestaat absolute zekerheid? Wat is de rol van wetenschap en kunst in deze zoektocht? En ook: vertelt een museum eigenlijk altijd de waarheid? Omdat zoeken naar waarheid begint bij twijfel. Welkom!

Ontdek deze nieuwe expo Ontdek deze nieuwe expo
20180103 Huis van Kina Families Jerroen Willems WEB 124

De wereld van Kina

Het paasmysterie

Duik deze vakantie in de vaste tentoonstellingen op maat van kinderen en jongeren. Trek je naar Dinorama? Reserveer dan vooraf je bezoek. Zin in een activiteit? Dan mag je niet ontbreken op 'Het paasmysterie'. Wat is de lievelingsgeur van de paashaas? Je komt het deze paasvakantie te weten in De wereld van Kina: het Huis. Een speciale paaszoektocht neemt je mee doorheen het hele museum. Hou je ogen open voor de oren en poten van de paashaas!

Ontdek meer activiteiten Ontdek meer activiteiten
Https smak be volumes general Bezoekers KINDEREN 20161019 SMAK family 6464 web© S.M.A.K.

S.M.A.K. 

  • Kinderworkshop in de Paasvakantie (5-7 jaar) I Tijdens de Paasvakantie neemt gids Stephanie jullie kind mee in de wondere wereld van S.M.A.K. Elke dag staat er een ander thema op het programma. Inschrijven kan voor een of meerdere dagen, of meteen voor een hele week. Meer info vind je hier.
  • Ontdekkingstocht met kinderen I Kunst kijken met kinderen is vaak heerlijk onbevangen. Met de ontdekkingstocht door het museum en door de tentoonstelling van Karlo Kacharava gaan jullie samen op pad, met doe-opdrachten voor het hele gezelschap. Vraag ernaar bij de balie, of klik hier voor de digitale versie.
Ontdek meer activiteiten Ontdek meer activiteiten
Industriemuseum c Corlazzzoli LR

Industriemuseum

Maakdag. Welkom in de Monsterfabriek! (Dinsdag 2 april 2024)
Zet je schrap voor een nieuwe Maakdag voor kinderen! Dit keer toveren we het museum om tot een heuse Monsterfabriek. Enge of schattige monsters? Dat kies jij, want je maakt ze gewoon zelf! Kom experimenteren met allerlei druk-, textiel- en tinkertechnieken, ga op zoek naar de monsters in het museum en doe de monsterdans. Al je monsterlijke creaties neem je daarna lekker mee naar huis! Reserveer snel je plekje voor een voor- of namiddag vol maakplezier! 

Familieparcours Kraak de Kluis!
Steek de handen uit de mouwen tijdens een bezoek aan de expo FERRO NON FERRO! Van experimenteren met de metaaldetector en magneten tot een brilletje plooien of zelf een bout en een moer maken. Tal van uitdagende doe-opstellingen laten je kennismaken met de wondere wereld van metaal! Voor families met kinderen van 8 tot 14 jaar ligt er bovendien een familieparcours klaar aan het onthaal met extra opdrachten.

Ontdek het vakantieaanbod Ontdek het vakantieaanbod
20230419 HHG Little Guide c Martin Corlazzoli COR02033

Historische Huizen Gent

Little Guides Gravensteen, Belfort en d'Hane Steenhuyse

Wie het Gravensteen  bezoekt met jonge kinderen, kan hen meenemen op een spannende zoektocht naar de verdwenen nar. Onderweg ontdek je weetjes over deze oude burcht en zijn vroegere bewoners. Opdracht volbracht? Dan krijgen je jeugdige speurders een leuk aandenken. Helemaal enthousiast na de tour? Dan kan je een gelijkaardige Little Guide volgen in het Belfort. Daar ga je samen met je kroost op zoek naar het vermiste drakenei? Gevonden? Ook hier ontvang je een officieel ereteken, als drakenhoeder voor het leven.

Sinds kort kan je op speurtocht doorheen d'Hane Steenhuyse. Samen met het vertrek van de Franse koning is ook de belangrijke muziekdoos verdwenen. Met Sherlock Holmes-pet en vergrootglas wordt het speuren ingezet en maak je kennis met tal van bijzondere bewoners in het huis van de graaf en de gravin. Hopelijk weerklinkt er gauw weer muziek door de kamers...

Geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

Meer info Meer info
DSC00422© Martin Corlazzoli

MSK

Heb jij het museum al bezocht aan de hand van de familieroute 'Onder vrienden'? Of door de zalen gesnuisterd met de gratis kinder-audiogids? Tijdens de paasvakantie organiseren we ook kinderateliers. De eerste week staat open voor kleine kunstenaars van 4 tot 6 jaar en de tweede week voor iets grotere kunstenaars van 7 tot 12 jaar. Op zondag 7 april plannen we daarnaast ook een gratis workshop vriendschapsbandjes maken. Ouders en kinderen met een museumticket kunnen aanschuiven aan één van onze workshoptafels en na het knutselen met een mooi aandenken huiswaarts gaan.

Ontdek het vakantieaanbod Ontdek het vakantieaanbod
Museum Dr Gusilain Emma Crombe zonder titel© Emma Crombé

Museum Dr. Guislain

Strip of ei?

Kom langs naar de expo Off Comics, die zopas geopend is. En combineer je bezoek meteen met een eierenzoektocht! Tijdens de eerste week van de paasvakantie kan je (houten) eitjes zoeken in het museum! Versier je eitje in het thema van de expo Off-Comics: strips en stripfiguren! Hang je eitje met een lint aan het kunstwerk Cage John van Willem Boel, ook wel gekend als “het klimrek”.

Ontdek de expo's Ontdek de expo's