Logo nl

Late Donderdag

Elke eerste donderdag van de maand ben je in verschillende Gentse Musea welkom tot 22 uur.
Het museum bij nacht

Beleef de Gentse musea 's avonds

Tot 22 uur kan je genieten van de expo's en collecties van onze musea. Ben je 25 jaar of jonger? Dan betaal je voor de meeste huizen slechts 2 euro. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar bezoeken de Gentse musea helemaal gratis. Reserveer vooraf je tickets bij het museum dat je wil bezoeken of kom langs op den bots.

IMG 2289 web c Michiel Devijver© Michiel Devijver

Huis van Alijn

Ga op nostalgische trip in de nieuwe expo 90's, bezoek de hoofdtentoonstelling over het dagelijks leven van de 20e eeuw tot nu en praat na in het museumcafé of op het terras! 

Meer info Meer info
Letterpress© Martin Corlazzoli

Industriemuseum

Met je museumticket maak je kennis met de vaste tentoonstellingen Over mensen en machines, Drie eeuwen grafische industrie en 100% Textiel

Op de textiel- en drukkerijafdeling tonen demonstratoren en vrijwilligers je die avond bulderende weefgetouwen, rinkelende drukpersen en andere technieken.

Koop tickets Koop tickets
MSK - koppel© Martin Corlazzoli

MSK

Tijdens de Late Donderdag van 5 oktober nodigt violiste Ruth Mareen celliste Nina Vanhoenacker, pianist Brecht Valkenaers en gitariste Marie-Lou Debels uit tot een instrumentale pas-de-deux tussen de kunstwerken. Naast de monumentale duetten van Ravel, Brindle, Schnittke en Enescu, daagt Ruth ook elk van hen uit deze grootmeesters op een andere manier te benaderen.

Daarnaast kan je doorheen de avond de museumcollectie ontdekken in de avondlijke rust, en binnen kijken in het restauratieatelier waar 7 panelen van het Lam Gods gerestaureerd worden. In de hemicyclus kan je ook aanschuiven voor een drankje.

Koop tickets Koop tickets
20230526 SMAK Opening Collectie c Martin Corlazzoli COR09344

S.M.A.K.

Op donderdag 5 oktober blijft ook S.M.A.K. uitzonderlijk open tot 22:00. Geniet van de lopende tentoonstellingen en onderstaande activiteiten:

  • 19:00 *VOLZET - instaprondleiding Motel Corona en Uit de Collectie - Marc De Cock: Ontdek samen met onze gids de nieuwe aanwinsten die via een bijzondere weg in de S.M.A.K.-collectie terechtkwamen.
  • 20:00 - Citadelic Jazz zorgt voor je portie live muziek met een concert van het improvisatiecollectief Games & Motifs. Ze exploreren de wereld van spel, structuren en motieven op een vrije muzikale manier en nemen je mee op hun speels muzikaal avontuur.
Meer info Meer info
20220303 STAM museumnacht c Martin Corlazzoli COR08879

STAM

Kom naar het STAM en ontdek de vaste tentoonstelling Het verhaal van Gent. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.

Op de Late Donderdag van oktober 2023 kan je de rondleiding Honger naar Gent meevolgen. Ontdek 'Het verhaal van Gent' vanuit het perspectief van spijs en drank. Geen betere appetizer voor de rest van de avond!

Maak je avond compleet en pik iets lekkers mee in het gezellige STAMcafé, dat voor de gelegenheid ook later open is.

Check onze activiteiten Check onze activiteiten
GUM

GUM & Plantentuin

Duik in het hoofd van wetenschappers in het GUM, het nieuwe 'Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst', en ontdek hoe die wetenschappers op zoek gaan naar kennis met vallen en opstaan. Je wandelt langs thema's als 'Twijfel', 'Chaos' en 'Verbeelding' en ontdekt unieke objecten en verhalen uit de collecties van de Universiteit Gent. Tijdens Late Donderdag kan je ook gratis de Plantentuin en zijn bijzondere serres bezoeken. Wie weet hoor je wel de fluitkikkers fluiten of nachtbloeiers bewonderen.

Koop tickets Koop tickets
Buitenmensen Kleur1 klein

Sint-Pietersabdij

Van 20 oktober 2023 t.e.m. 14 april 2024 loopt expo Buitenmensen in de Gentse Sint-Pietersabdij: het kleurrijke verslag van een reis van tweeduizend heerlijk trage kilometers door het platteland. Met een oude tractor plus beestenkar als opnamestudio keek en luisterde fotojournalist Jelle Vermeersch naar bewoners van den buiten. Een bonte stoet passeert de revue. Mensen van wie het kleine verhaal onlosmakelijk verbonden is met de grote geschiedenis van het platteland.

Late Donderdagen in 2023: 2 november en 7 december.

Meer info Meer info