Logo nl

Late Donderdag

Elke eerste donderdag van de maand ben je in verschillende Gentse Musea welkom tot 22 uur. Duik in de expo's in avondlijke rust, geniet van een gegidste rondleiding door de museumcollecties of beleef een creatieve workshop. Je doordeweekse donderdagavond transformeert naar een heus avondje heropladen. 
Het museum bij nacht

Beleef de Gentse musea eens 's avonds

Elke eerste donderdag van de maand kan je tot 22 uur 's avonds genieten van de expo's en collecties van onze musea. Reserveer vooraf je tickets bij het museum dat je wil bezoeken of kom langs op den bots.  Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar bezoeken de Gentse musea helemaal gratis. Ben je 25 jaar of jonger? Dan betaal je voor de meeste huizen slechts 2 euro. 

Eerstvolgende data: 7 maart, 4 april, 2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus, 5 september, 3 oktober, 7 november en 5 december (Museumnacht)

Ontdek het programma

Expo 90's© Michiel Devijver

Huis van Alijn

Ga op nostalgische trip in de expo 90's, bezoek de hoofdtentoonstelling over het dagelijks leven van de 20e eeuw tot nu en praat na in het museumcafé of op het terras! 

Meer info Meer info
SMAK gidsendag001 f1695900775

S.M.A.K.

Neem deel aan onze instaprondleiding op donderdag 7 maart en ontdek de inventieve visuele wereld van de Georgische kunstenaar Karlo Kacharava in 'Sentimental Traveller'. Onder de vakkundige begeleiding van je gids ontdek je de vele en fascinerende lagen van actuele kunst. 

Meer info Meer info
20220303 STAM museumnacht c Martin Corlazzoli COR08879

STAM

Kom naar het STAM en ontdek de vaste tentoonstelling Het verhaal van Gent. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten.

  • Op donderdag 7 maart kan je de rondleiding Honger naar Gent meevolgen. Ontdek 'Het verhaal van Gent' vanuit het perspectief van spijs en drank. Geen betere appetizer voor de rest van de avond!
  • Maak je avond compleet en pik iets lekkers mee in het gezellige STAMcafé, dat voor de gelegenheid ook later open is.
Check onze activiteiten Check onze activiteiten
MSK - koppel© Martin Corlazzoli

MSK

De Late Donderdag van 7 maart staat in het teken van vrouwendag. Het museum lanceert die avond een splinternieuwe themarondleiding 'Vrouwen in kunst'. Je maakt kennis met kunstenaars, historische personages en modellen wiens verhaal te weinig verteld wordt in de museumzalen. Meer info en tickets

Daarnaast kan je doorheen de hele avond de museumcollectie ontdekken in de avondlijke rust en de expo 'Onder vrienden' bezoeken. In de nieuwe thematische audiogids hoor je de stemmen van onze Schoonvolk crew en brengen we LGBTQ+ verhalen bij kunst uit de collectie.

Koop tickets Koop tickets
20231204 AV FERRO NON FERRO c Martin Corlazzoli LR 27

Industriemuseum

Met je museumticket maak je kennis met de tijdelijke expo FERRO NON FERRO en de vaste tentoonstellingen Over mensen en machines, Drie eeuwen grafische industrie en 100% Textiel. Op de textiel- en drukkerijafdeling tonen demonstratoren en vrijwilligers je die avond bulderende weefgetouwen, rinkelende drukpersen en andere technieken. 

Koop tickets Koop tickets
Buitenmensen Kleur1 klein

Sint-Pietersabdij

Tijdens de Late Donderdagen in de Sint-Pietersabdij geniet je van de expo Buitenmensen: het kleurrijke verslag van een reis van tweeduizend heerlijk trage kilometers door het platteland. Met een oude tractor plus beestenkar als opnamestudio keek en luisterde fotojournalist Jelle Vermeersch naar bewoners van den buiten. Een bonte stoet passeert de revue. Mensen van wie het kleine verhaal onlosmakelijk verbonden is met de grote geschiedenis van het platteland.

Meer info Meer info
GUM

GUM & Plantentuin

Duik in het hoofd van wetenschappers in het GUM, het nieuwe 'Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst', en ontdek hoe die wetenschappers op zoek gaan naar kennis met vallen en opstaan. Je wandelt langs thema's als 'Twijfel', 'Chaos' en 'Verbeelding' en ontdekt unieke objecten en verhalen uit de collecties van de Universiteit Gent. Tijdens Late Donderdag kan je ook gratis de Plantentuin en zijn bijzondere serres bezoeken. Wie weet hoor je wel de fluitkikkers fluiten of nachtbloeiers bewonderen.

Koop tickets Koop tickets