Logo nl

GUM & Plantentuin

In het GUM duik je in het brein van wetenschappers. De bezoeker ontdekt er een waardevolle en bijzondere collectie uit verschillende disciplines, van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde. Dit zowel uit de geschiedenis van de wetenschappen als uit hedendaags onderzoek, met een blik op de toekomst. Dit nieuwe 'Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst' ligt midden in de Plantentuin Gent, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. De Plantentuin is een unieke groene wetenschapsparel midden in de stad. Je vindt er meer dan 10.000 plantensoorten, verspreid over een mooie buitentuin en verschillende serres.
Bezoek de website

Praktische info

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35, 9000 Gent

Tel 09 264 49 30

Routebeschrijving

Openingsuren

Ma - Di - Do - Vr: 9u30 tot 17u30
Wo: gesloten*

Weekend - Feestdagen - Schoolvakanties: 10u tot 18u
De serres van de Plantentuin sluiten dagelijks om 16:30.
Het GUM is gesloten op woensdag en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

* De Plantentuin is wel open op woensdag. Ook als feestdagen of schoolvakanties op een woensdag vallen, is het GUM gesloten.

FORUM VOOR WETENSCHAP, TWIJFEL & KUNST

Welke uitdagingen komen wetenschappers tegen? Hoe gaan ze te werk? Welke ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? En welke impact heeft dat alles op ons leven en denken? En natuurlijk: welke bijzondere objecten illustreren dit verhaal? Je ontdekt het allemaal in het GUM.

In de expo’s en het publiek programma wordt ook de brug tussen wetenschap en kunst onderzocht.

EEN UNIEKE COLLECTIE DIE DOET DENKEN

De Universiteit Gent beschikt over waardevolle en omvangrijke wetenschappelijke erfgoedcollecties
(meer dan 400.000 objecten) uit alle mogelijke wetenschappelijke disciplines. Deze collecties ontstonden tijdens de 200-jarige geschiedenis van de universiteit en blijven groeien door het hedendaags wetenschappelijk onderzoek.

Het GUM staat in voor het beheer van die collecties, om ze op de juiste manier in kaart te brengen, aan het publiek te tonen en duurzaam te bewaren voor toekomstige generaties onderzoekers, studenten
en bezoekers. In het museum en in de focusexpo’s krijg je een selectie topstukken uit die collecties en internationale bruiklenen te zien.

OMRINGD DOOR EEN GROENE BINNEN- EN BUITENWERELD

Het GUM ligt midden in de Plantentuin Gent. Naast een grote buitentuin met o.a. een arboretum, een rotstuin en een mediterrane tuin, vind je in de Plantentuin ook 4.000 m² aan verwarmde en onverwarmde serres. In totaal ontdek je er meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld.