Late Donderdag

Beleef de Gentse musea 's avonds. 

Iedere eerste donderdag van de maand openen verschillende Gentse musea hun deuren voor het grote publiek. 
Tot 22 uur kan je genieten van de expo's en collecties van onze musea. 

De eerstvolgende Late Donderdag is donderdag 2 december 2021.
Ben je jonger dan 25? Dan betaal je slechts 2 euro. Kinderen en jongeren tot 18 jaar komen gratis naar de musea! 

Wat is er te beleven?

 • Museum Dr. Guislain
  In het Museum Dr. Guislain staat tijdens de nocturne van 4 november de expo Eric De Volder. Archief centraal. Een collectiemedewerker is aanwezig in de expo om je een inkijk te geven in de verhalen bij de soms verrassende verzamelingen en documenten. Eric De Volder was niet alleen een Gentse theaterregisseur, maar ook een verzamelaar. Zijn stukken ontstonden na het vinden van een kattebelletje, een doodsprentje of briefwisseling. Deze kleine verhalen kregen een plek in zijn archief. Na de dood van De Volder in 2010 kreeg dit archief een plaats in de collectie van het Museum Dr. Guislain, waar het werd onderzocht en geregistreerd. In Eric De Volder. Archief wordt het volledige archief getoond in een installatie die uitnodigt om te ontdekken, maar tegelijkertijd ook vanalles verbergt. Een wandeling van kast tot kast, van stapel tot stapel, waarbij het kleinste object het grootste verhaal vertelt. 
   
 • STAM
  Kom naar het STAM en ontdek 'Het verhaal van Gent', de vaste tentoonstelling. Loop over de gigantische luchtfoto, zie en voel de stad groeien en veranderen van vorm, ontdek unieke objecten, ga op in digitale animaties en verdwaal in muurbrede kaarten. En pik iets lekkers mee in het STAMcafé. Want in het weekend komt het er vaak niet van!
   
 • Huis van Alijn
  Een stoet, betoging, pride of processie. We komen regelmatig samen de straat op, ongepland of na een lange voorbereiding. Waarom kom jij de straat op? Ontdek in deze expo diverse optochten in Vlaanderen en Brussel, van vroeger en nu.
  Kom de nieuwe tentoonstelling 'De straat op' ontdekken en praat na in het museumcafé. 
   
 • S.M.A.K.
  In S.M.A.K. kan je 45 topwerken ontdekken in POPART van Warhol tot Panamarenko of De Tentoonstelling verkennen, die door bijna 400 kinderen en jongeren is gemaakt. Citadelic Jazz zorgt voor experimentele jazz. Om 20:00 stuwt jazz youngster Louise van den Heuvel warme tonen uit haar bas, samen met de Franse saxofoniste Audrey Lauro. De avond wordt afgesloten door Talibam! (US), bestaande uit drummer Kevin Shea en keyboardspeler Matt Mottel, samen met de Britse saxofonist Alan Wilkinson.
   
 • Industriemuseum
  Deze donderdag maak je kennis weer met de vaste tentoonstellingen 'Over mensen en machines', 'Drie eeuwen grafische industrie' en '100% Textiel'.
  Op de textiel- en drukkerijafdeling tonen demonstratoren en vrijwilligers je die avond bulderende weefgetouwen, rinkelende drukpersen en andere technieken.

  Deze editie van de Late Donderdag staat trouwens helemaal in het teken van de Spookfabriek! Verwacht je aan sfeervolle verlichting en griezelige geluiden. Welkom tot 22 uur ... als je durft!

 • Sint-Pietersabdij
  Ga op een 'Wonderlijke Voyage' in deze nieuwe belevingstentoonstelling. 'Wonderlijke Voyage' dompelt je onder in een sfeer van ontdekking, verwondering en avontuur…, fascinerend voor jong en oud.
   
 • Design Museum Gent
  Design Museum Gent heeft twee zotte expo's in de aanbieding; 'verbinDING: Van concept tot plan' en '10 jaar Muller van Severen: In dialoog met de collectie'.
  Speciaal voor deze 'Late Donderdag' staat er een gids klaar in de expo 'verbinDING' om je wegwijs te maken in de plannen voor onze uitbreiding DING.
   
 • GUM & Plantentuin
  Vanaf 30 oktober een nieuwe expo in GUM: 'OVERLAP :the Expo' Kunstenaars en wetenschappers hebben een ongebreidelde nieuwsgierigheid om de wereld om ons heen te begrijpen en te verklaren—en soms zelfs te veranderen. Ze delen een visionaire impuls, het vermogen om buiten kaders te denken en nieuwe modellen uit te vinden, die verder reiken dan wat we al weten. Na het boek OVERLAP: the No Man's Land between Art & Science pakt de Jonge Academie uit met een reizende expo die nog tot 9 januari 2022 halt houdt in het GUM.
   
 • MSK
  ontdek de nieuwe expo 'Salon des Jeunes' in Zaal E en ontmoet de kunstenaars zelf. Want deze nocturne komen de kunstenaars van Salon des Jeunes een woordje uitleg geven bij hun werk en het MSK-werk dat hen inspireerde.

Reserveer je ticket online en wees erbij! 
TICKETS S.M.A.K.
TICKETS HUIS VAN ALIJN
TICKETS INDUSTRIEMUSEUM
TICKETS STAM
TICKETS SINT-PIETERSABDIJ

TICKETS GUM
TICKETS PLANTENTUIN (SERRES)
TICKETS MUSEUM DR. GUISLAIN
TICKETS MSK
TICKETS DESIGN MUSEUM GENT