Museumnacht Gent

De Museumnacht Gent zal niet doorgaan op 3 december 2020 omwille van de sluiting van de musea om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.


PROGRAMMA 2019

KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE PROGRAMMA

STAM - stadsmuseum Gent
KINDERMUSEUMNACHT 2019

16u - 20u, vanaf 8 jaar
Wat zit er eigenlijk ónder straten, pleinen en huizen? Haal je zaklamp boven en daal mee af. Het STAM ontdekt de wereld onder jouw voeten. Van 16u-20u op Kindermuseumnacht word je een bodemexpert en verdien je een badge! Je ontmoet ook de ondergrondse dieren van Studio ORKA en je kan naar hartenlust mollen meppen. Honger? Patatjes zijn jouw vriend! PS: De vloer is lava.
Meer info: Ondergronds
Adres: Bijlokesite, Godshuizenlaan 2
 

Kunsthal Gent - Wear your words II
Kunsthal Gent is een nieuwe halte in Museumnacht 2019! Welkom voor een kijkje in La Fabrique d'un Single screen van de bekende Belgische kunstenaar Joëlle Tuerlinckx. En speciaal voor deze avond organiseren buren, Bebe Books en Other Women's Flowers samen een tweede editie van Wear Your Words. Na de eerste onvergetelijke avond in Vooruit volgt deze tweede editie in Kunsthal met een nacht waarin kleren en woorden samenkomen. Je bent welkom om te experimenteren met teksten op T-shirts, sokken of andere kledingstukken die je een stem wil geven. De doorlopende performance Thunderclap van Amy Suo Wu begeleidt ons doorheen de avond en we eindigen met T-shirt Conversations en een groots verkleedfeest door buren.
Meer info: Kunsthal Gent 
Adres: Lange Steenstraat 14


STAM - We’re going deeper underground. 
Wat zit er eigenlijk ónder straten, pleinen en huizen? Het STAM legt de stad onder je voeten bloot in de expo Ondergronds. Haal je zaklamp boven en daal mee af. Speel riooldekselmemory en ga diep Underground! Mep gerust op elkaar in de Human Whack-a-mole. Hongerke? Pattaten à volonté. PS: De vloer is lava.
Meer info: Ondergronds
Adres: Bijlokesite, Godshuizenlaan 2
 

Industriemuseum - Industriemuseum duikt de nacht in
Kom in de donkere uurtjes op het ritme van de zwoegende machines door de tentoonstellingen dwalen.  Prikkel je creatieve cellen in de Tinker Studio en ga kopje onder in de fonkelnieuwe, bruisende drukkerijafdeling. Print is not dead. Daar zorg jij voor.  
Via een adembenemende death ride duik je vanaf de hoogste verdieping van de oude katoenfabriek in razendsnel tempo de Gentse nacht in. Voel de wind in je oren suizen – en je hart in je lijf bonken – terwijl je afstevent op de romantische Minnemeersbrug voor een zachte landing. Waag jij de sprong? 
Meer info: Drie eeuwen grafische industrie
Adres: Minnemeers 10

Huis van Alijn Welkom in kazerne Alijn
Bezoek de expo MIJN LEGERDIENST en begeef je daarna naar de kazerne. Laat je keuren door de legerarts, voer de bevelen uit van de drilinstructeur, hou de wacht en voer de karweien uit. Kom in legeruniform en word zo onmiddellijk bevorderd. Of ga langs bij de legerkapper, de tondeuse ligt klaar. Vanaf 22u zorgt DJ Stefaan De Winter voor beats en marsmuziek. De kantine is de hele avond open! In samenwerking met cirQ.
Meer info: Expo MIJN LEGERDIENST
Adres: Kraanlei 65
 

Sint-Pietersabdij - Circle of life
Tien jaar lang legde fotografe en televisiemaker Lieve Blancquaert overal ter wereld geboorte, huwelijk en dood vast. De overzichtstentoonstelling Circle of Life is het sluitstuk van deze wereldwijde zoektocht. Tijdens Museumnacht openen we onze deuren voor een onvergetelijke wereldreis langs tradities, rituelen en gebruiken. Een verhaal over wat ons verenigt, of juist apart maakt. Je kan alvast je ja-woord oefenen in ons Las Vegas trouwprieeltje! Napraten kan, met een lekker hapje en drankje, in onze gezellige pandhof.
Meer info: Circle of Life
Adres: Sint-Pietersplein 9


MSK MSK in de ban van Van Eyck
Het MSK blikt nu al vooruit naar 2020 en de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit. Neem plaats in onze photobooth naast Elisabeth Borluut en de musicerende engel en word zelf deel van het Lam Gods! De jongerencrew Schoonvolk! laat je kennismaken met absolute toppers uit de vaste collectie van het museum. Via QR-codes bij hun favoriete werken, kom je te weten waarom deze kunstwerken hen inspireren! Aanschouw in het restauratieatelier het bijna volledig gerestaureerde middenpaneel van het Lam Gods. Je kan de restaurateurs tot ’s avonds laat aan het werk zien. Ondertussen vertellen onze gidsen je alles over de laatste stand van zaken in de restauratie, en de bewogen geschiedenis van dit absolute meesterwerk. 
Meer info: MSK en Van Eyck 2020
Adres: ​Fernand Scribedreef 1


S.M.A.K - beTHere (in noWHere)
Laat je verrassen door het werk van de Roemeense kunstenaar Ciprian Muresan, zie hoe Ronny Delrue in dialoog treedt met vijf kunstenaars, ontdek de noWHere-plekken in Uit de Collectie en bekijk de films van Nashashibi/Skaer, twee internationaal bekende kunstenaars. Daarnaast kan je je eigen vlag ontwerpen via een app in de inkomhal en Citadelic Jazz brengt met het jazzcombo REEDS & DEEDS een eerbetoon aan Rahsaan Roland Kirk. Afkomen dus! Want ook in de inkomhal luistert een DJ de museumnacht muzikaal op. Woopwoop!
Meer info: S.M.A.K.
Adres: Jan Hoetplein 1


De wereld van Kina - De mens, een beest!
In het natuurmuseum is er op Museumnacht ruimte voor klassieke muziek met een hoek af. Laat je meenemen doorheen een liedcyclus over de relatie tussen mens en dier. Dierenverhalen komen tot leven in gloednieuwe muzikale composities met zelfgeschreven Nederlandse teksten. Knappe videoprojecties ondersteunen de liederen. De liedcyclus wordt gespeeld van 20u30 tot 21u45 en van 22u15 tot 23u15.
Meer info: De wereld van Kina
Adres: Sint-Pietersplein 14

 

Design Museum Gent Off the Grid
Op een avond als museumnacht wordt er nogal wat afgebotst. De enige persoonlijke ruimte die nog overschiet, wordt afgebakend door onze kleren. Naar aanleiding van de grafisch ontwerpexpo Off the Grid gaat printcollectief Topo Copy in het publiek op zoek naar interessante patronen en stoffen en legt ze vast met scans en foto’s. Die beelden worden vervolgens over elkaar geprint in 2 verschillende kleuren. Door patronen en stoffen over elkaar te printen ontstaan er weer helemaal nieuwe botsingen.
Meer info: Design Museum Gent
Adres: Jan Breydelstraat 5

 

Museum Dr. Guislain - Museumnacht op losse schroeven
Op museumnacht zetten we een nieuwe tentoonstelling in de kijker. Naast een bezoek aan Op losse schroeven en Onderbelicht, treed je binnen in het spiegelpaleis van de scheve noot, het wilde universum van de expressie en ongefilterde klanken. Project Z brengt een eerbetoon aan (on)beminde muziek van bijzondere kunstenaars. Bereid je voor op een nacht vol muzikale verrassingen van onder andere Babenko, Pawlowski en De Wachter.  
Meer info: Museum Dr. Guislain
Adres: Jozef Guislainstraat 43