Museumnacht Gent

Op donderdag 6 december gooien acht Gentse musea hun deuren gratis open voor het grote publiek. Maak u op voor een sfeervolle nacht tussen de beste collecties en expo's die de musea te bieden hebben! Meer nog: de musea trekken hun creatiefste schoenen aan en verrassen met muzikale interventies, talrijke activiteiten en performances. Voor de allerkleinsten is er een Kindermuseumnacht en voor wie niet genoeg kan krijgen van de nacht, een afterparty in Charlatan!

Houd zeker de facebookpagina van Museumnacht in de gaten voor meer info!

Waar? Design Museum Gent, S.M.A.K., Museum Dr. Guislain, Het Huis van Alijn, Industriemuseum, MSK, STAM en De Sint-Pietersabdij 
Wanneer? Donderdag 6 december 2018 van 18u tot 01u
Wat kost het? De 8 musea zijn helemaal gratis.
Hoe raak ik daar? Te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer zijn de meest ontspannen en veiligste opties. 
Een primeur! Op 6 december geniet iedereen van gratis openbaar vervoer van 17 uur tot einde dienst (inclusief nachtnet) op alle tram- en buslijnen van De Lijn in en naar Gent.
Kindermuseumnacht? Tussen 16u en 18u in het Industriemuseum
Afterparty? Tussen 23u en 06u in Charlatan, gehost door de populaire concepten Kiss me you Fool en Sundae. Tickets (5 euro) zijn verkrijgbaar aan de ingang.
Wat nog? Voor de veiligheid vragen we je om geen rugzakken en handtassen mee te nemen. Er kan gevraagd worden om spontaan jassen en zakken te openen.

PROGRAMMA

Kindermuseumnacht @ Industriemuseum
Op 6 december nodigt het Industriemuseum alle kinderen en hun (groot)ouders uit op een heuse Kindermuseumnacht. Tussen 16u en 20u gaan we samen tinkeren, miniweven, buttons ontwerpen, kaartjes opsmukken, zakdoeken bedrukken én de baard van de Sint namaken. Of ga je liever aan de slag met de tekenmachine van makerscollectief Nerdlab? Dat kan! Stop zeker ook even bij de tattoohoek waar de Katoenkapoen vakkundig op je arm wordt gesponsd. In het gezellige filmzaaltje dompelen we jou vervolgens vliegensvlug onder in een bruisend cinemabad vol popcorn en oude, gekke filmpjes, waarna je de benen opnieuw kan losgooien tijdens een flinke beweegsessie: de merengue mécanique! Nagenieten kan ten slotte in de wintertuin, waar de smid zijn vuurtje warm houdt en museumcafé Bar Mitte ook voor de allerkleinsten heel wat lekkers voorziet.
Minnemeers 10

Industriemuseum 
Industriemuseumnacht 
In het Industriemuseum nemen twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, je mee in een gloednieuw verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Geen lusteloze tijdslijn, maar levendige ontdekkingsboxen! Personaliseer tijdens Museumnacht je zakdoek en bereid je voor op het snotterseizoen, verwarm je in de wintertuin aan het smidsevuur, pik de laatste voorstelling in Ciné Palace mee of plaats een dansje op de vele beats die door het museum weerklinken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een merengue mécanique? De Hindu Radio DJs brengen vanaf 22u de nodige rock-'n-roll naar het museum met britpop en indierockmeezingers uit Manchester - die andere textielstad weetjewel. Ook makerscollectief Nerdlab laat zich inspireren door de oude machines en brengt een eigen installatie mee. Kers op de taart? Een verbluffend panorama op de Gentse binnenstad! 
Minnemeers 10

STAM  
aka Het Museum Van De Misdaad
Graag je aandacht voor een bericht van de gerechtelijke politie: het STAM zoekt speurders om misdaden onder de loep te nemen. Tijdens Museumnacht vallen tal van bedenkelijke praktijken vast te stellen en verdachte individuen op de hielen te zitten. Luister naar het opsporingsbericht en vat de verdachte. Kraak de code van onze muzikale escaperoom. Ontrafel ‘Het mysterie van de eekhoorn’. Maak mugshots à volonté. Duelleer in de discipline ‘Typen gelijk ne flik’. Criminele drankjes in het STAMcafé, culinaire Flikburgers in de foodtruck (die ooit een politiecombi was, jawel).
Bijlokesite, Godshuizenlaan 2

MSK  
Dames van de barok, Schoonvolk  en MuSika
‘Schoonvolk’, de jongerencrew van het MSK schaakt het museum! Met fluiterpoëzie, een kunstige speeddate, barokke personages en een heuse mystery guest, zetten deze jongeren het museum naar hun hand.
MuSiKa’ is een unieke samenwerking tussen het Museum en De Centrale. Tijdens de Museumnacht kan je Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi opnieuw aan het werk horen. Ze spelen live bij een aantal kunstwerken waarvoor ze de muziek schreven. En wie niet genoeg kan krijgen van de ‘Dames van de Barok’, nodigen we uit om een barokke tekening te maken aan onze tekentafel, of een selfi e te maken met één van de attributen in de photobooth.
Fernand Scribedreef 1, Citadelpark

S.M.A.K.  
Expo’s, performance en Citadelic Jazz
Fotografie, de collectie van S.M.A.K. en Raoul De Keyser staan centraal tijdens deze museumnacht. Bewonder vooral het poëtische werk van De Keyser, dé grootmeester van de Belgische schilderkunst. Laat je verrassen door performance kunstenaars die zich laten inspireren door de kunstwerken en om 21u blaast het Yelemani Trio van Citadelic Jazz je omver met z’n Afrikaanse vibes met jazz, impro, rock en elektronische invloeden. Zij nodigen tevens de rijzende ster en Burkinees danstalent Luc Sanou uit voor een artistieke ontmoeting.
Jan Hoetplein 1

Sint-Pietersabdij   
Lang leve de muziek, met DJ Bobby Ewing (Discobar Galaxie)
Lang leve de muziek! biedt je een wonderlijke trip langs 60 jaar Nederlandstalige liedjes uit de Lage Landen. Een eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen in de grootste muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen. Van Will Tura tot Bazart. DJ Bobby Ewing (Discobar Galaxie) zorgt van 21u30u tot 01u voor een unieke fuif in het pop-up Muziekcafé met een eenmalige, 100% Nederlandstalige DJ-set. Zorg dat je er bij bent en kom dansen en meezingen!
Sint-Pietersplein 9

Museum Dr. Guislain  
Prikkels, tussen pijn en passie
Zet je zintuigen op scherp en laat je prikkelen door de vele kunstwerken en objecten in Museum Dr. Guislain. Naast een bezoek aan de expo Prikkels – Tussen pijn en passie, kan je je laten inspireren door de muzikale interventies van GO! Academie voor Muziek, Woord en Dans, die improviseren op enkele werken uit de tentoonstelling. Ook Wisper palmt die avond verschillende ruimtes in voor tal van cursussen tussen kunst en waanzin.
Jozef Guislainstraat 43

Design Museum Gent
Muziek met extra vezels!
Design Museum Gent gaat de confrontatie aan met de steeds groeiende afvalberg, vervuilende bedrijfswagens en een verouderende bevolking. De oplossing? Die komt misschien uit onverwachte hoek: nieuwe materialen. Composietmateriaal om precies te zijn: ze combineren de sterkte en stijfheid van vezels met de lichtheid van plastics. In Fibre-Fixed vind je ultralichte plooibare scooters en onderbeenprotheses, maar ook planken gemaakt van afgedankt textiel en duurzame tiny houses. Van 20u tot 20u45 en 21u15 tot 22u voorzien Jasmijn Lootens & Patrick Housen je van opzwepende grooves en warme melodieën met een mix van celloklanken in hun performance LOOP-e_D. Vanaf 22u30 kan je nagenieten met live soundsculpting/dj-set.
Jan Breydelstraat 5

Huis Van Alijn
Rook
6 december 2018, Huis van Alijn. Hoog bezoek! Sint Nico en zwarte Tine komen de expo ROOK bezoeken. De geur van een sigaar, een pijp in een mondhoek, kleurrijke sigarettenreclames in het straatbeeld. Het zijn stuk voor stuk vertrouwde herinneringen die in onze hedendaagse samenleving vreemd aandoen. De expo ROOK toont hoe en waarom we anders tegen roken zijn gaan aankijken. Talrijke foto’s, home movies en voorwerpen getuigen over de plaats die roken inneemt in het dagelijks leven van vroeger en nu.
18:00 – 01:00: Een avond vol smokey eyes, rokerige hits en bijhorende cocktails in de binnentuin. Expo ROOK in het museum. Vanaf 20:00: Silent disco by FONKEL; 5 uur lang dansbare beats van 3 verschillende dj’s!
Kraanlei 65

WIN een Museumpas met je UiTpas!
Sinterklaas deelt 8 Museumpassen uit tijdens Museumnacht! Hoe kan je die winnen: gebruik je UiTpas op 6 december in zoveel mogelijk musea. In elk museum kan je één punt sparen.
Hoe meer punten je spaart, hoe meer kans je maakt op een Museumpas (ter waarde van 50 euro). Hiermee kan je een jaar lang gratis naar de deelnemende Belgische musea. Wanneer je wil en zo vaak je wil!
Geïnteresseerd in een Museumpas? Klik hier voor meer informatie.
Weet je niet wat een UiTpas is en waar je die kan vinden? Klik hier voor meer informatie.