Museumnacht Gent

9 Gentse musea gooien hun deuren open voor het grote publiek. Beleef een sfeervolle nacht tussen de beste collecties, expo’s en bijzondere activiteiten die de Gentse musea te bieden hebben. Afsluiten doe je op de afterparty in Charlatan. Hou zeker de facebookpagina van Museumnacht in de gaten voor meer info!

Waar? Design museum Gent, De Wereld van Kina, S.M.A.K., Museum Dr. Guislain, Het Huis van Alijn, MIAT, MSK, STAM, De Sint-Pietersabdij. Afterparty in Charlatan.
Wanneer? Donderdag 7 december van 18u tot 01u.
Hoe raak ik daar? Te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer zijn de meest ontspannen en veiligste opties.
Wat kost het? De 9 musea zijn helemaal gratis, de afterparty kost 5 euro in voorverkoop, 6 euro aan de deur.

 

Ontdek de museumprogramma's

STAM
Godshuizenlaan 2
Leve het studentenleven!

In het STAM loopt Stad en universiteit. Sinds 1817, een expo over wat een universiteit met een stad doet en omgekeerd. Schrijf op de muren en bel naar uw ma of uw pa vanuit een old school telefooncel (vanaf 20u, starring Maxime De Winne), herbeleef de eerste seizoenen van De Kotmadam op groot scherm, volg de studentenfanfare (vanaf 19u30) door de museumgangen en zing mee met Allez Chantez: samenzang gemixt met beatbox en hits van Timberlake tot Bazart (om 21u, 22u en 23u)

Buiten kun je je verwarmen aan vuurkorven en het STAMcafé tapt studentikoze mazoutjes.
Studenten, ex-studenten, eeuwige studenten en wannabe studenten… Iedereen STAMwaarts!


 

MIAT
Minnemeers 10
Maak kennis met de machine

Het MIAT is een voormalige textielfabriek vol fascinerende antieke textielmachines en drukpersen. Ze bieden een unieke kijk in onze industriële geschiedenis. Op de vele verdiepingen demonstreren gidsen je de werking van die machtige machines.

Niets belet je ook zelf de handen uit de mouwen te steken op de vele inloopworkshops (van 19u tot 23u30): badges maken, stencils, borduren en schilderen op textiel, zeefdrukken, gepersonaliseerde kaartjes maken, sleutelhanger vilten, kaartweven, …

Eindig je bezoek op de bovenste verdieping van het museum. Een sfeervolle pop-upbar van Bar Mitte, een uniek zicht op de skyline van Gent en muziek van dj Pete Howl (van 20u tot 01u). Hij liet zich inspireren door de geluiden van oude weefgetouwen en drukpersen.
Kom als bezoeker en stap buiten als maker!

 

 

S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1
Fotokunst en dansbenen

Fotokunst staat centraal in het S.M.A.K.: ‘The Photographic I | Other Pictures’ verzamelt werk van 35 internationale fotokunstenaars. Je ziet er bijvoorbeeld bijzondere party pics uit de jaren ‘60. Malick Sibidé fotografeerde toen jongeren die de Malinese onafhankelijkheid vierden. In het S.M.A.K. kun je je daarom ook al dansend laten fotograferen. Hoe uitgelaten ben jij? Het museum voorziet een dj, goeie beats en een fotograaf. Geen dansbenen maar wel dorst? Blijf hangen in het S.M.A.K.-café.

P.S.: Die avond kan je Gerhard Richter niet bezoeken omwille van veiligheidsredenen. Maar geen nood, je krijgt een gratis toegangsticket voor de nocturnes op 14 of 21 december 2017, dan blijft het museum open tot 21:00. Twee keer prijs!

 

 

Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5
We are the robots

“Het zijn niet de laagopgeleiden maar de hoogopgeleiden die het meest te vrezen hebben van de robotisering.” Welkom in Design museum Gent voor een ongemakkelijke rondleiding door de toekomst. Hello, Robot. Design tussen mens en machine toont hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen door technologie. Hoe hard wil je zelf afhangen van technologie? Wil je dat robots zorgen voor je (groot)ouders? Vertrouw je robots? Hello, Robot. wordt heel erg persoonlijk.

Meteen na school, om 16u start de Kindermuseumnacht met een zoektocht en een hoop workshops. Wie verkleed komt, krijgt een verrassing! Vanaf 18u vegen we het onderscheid tussen robots en aardbewoners weg in een 'Cosplay Meetup'. Ga op de foto met cyborg Raiden uit Metal Gear Solid, met een van de Transformers of met Cell uit Dragon Ball Z. Ervaren cosplayers demonstreren je hoe zelf een costume maakt. Als je zelf als cosplayer komt, krijg je trouwens een gratis drankje in Café Tobor. En ook de échte R2-D2 is nog niet terug naar de States, # let me take a selfie! 

 

 

MSK
Fernand Scribedreef 1
An Pierlé en jij, de toevallige passant

In het MSK tref je temidden de klassiekers en nieuwste aanwinsten een bijzondere zangeres-pianiste. An Pierlé laat zich op Museumnacht inspireren door kunst, akoestiek, toevallige klanken en door jou, de passant in een levend museum.

Wandel in het MSK door de volledig vernieuwde zalen of de tentoonstelling ‘Greta Bratescu: een atelier voor jezelf’ of kijk binnen in het restauratieatelier van het Lam Gods.

 

 

Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
Wie heeft er schrik van Dr. Guislain?

Angst beheerst de kranten en onze levens. Maar angst beschermt ons ook tegen gevaar en kan zelfs plezierig zijn, of een bron van inspiratie. Kijk naar De Schreeuw van Edvard Munch. Het originele stuk hangt in Oslo, maar in Museum Dr. Guislain maak je jouw versie. Ontdek op Museumnacht alles over deze instinctieve emotie. Zij die worstelen met FOMO (Fear Of Missing Out) hebben gelijk: Het Museum Dr. Guislain mag je inderdaad écht niet missen.

 

 

De Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
Hoe laat is het in de Sint-pietersabdij?

In de Sint-Pietersabdij gaat de tijd met je aan de haal. Voor je het weet, vertrek je met L’homme horloge op wereldreis, net als Phileas Fogg, chronometer in de hand. Onderweg kom je nieuwsgierige monniken, bevlogen wetenschappers en onverschrokken ontdekkingsreizigers tegen bij wie je al vlug weet hoe laat het is. Leg je het goed aan boord, dan krijg je bovendien de kans om af en toe een tussenstop te maken en te genieten van exotisch lekkers.

 

 

Het Huis van Alijn
Kraanlei 65
Het Huis van Alijn is open en toe

Het Huis van Alijn is tijdelijk gesloten om het museum te vernieuwen. Alles speelt zich op Museumnacht af in de meest gezellige binnentuin van Gent, met dansvloer en feesttoppers van de jaren ‘70, ’80 en ‘90 tot nu. Dj’s zijn Kristof Ysabie en Stefaan De Winter. Benieuwd hoe het nieuwe Huis van Alijn er zal uitzien? Kom eens piepen door de gaatjes! Of vang een van de gratis tickets of cadeaus die de hele avond vanuit de kapeltoren naar beneden gegooid worden door Zwarte Piet (19u, 20u, 21u). Kent u nog een museum dat zo open en gesloten tegelijk is?

 

 

De Wereld van Kina
Sint-Pietersplein 14
Girl power op de zolder van Kina

De wereld van Kina is een ware natuurschat. De collectiestukken tonen je het ontstaan van de aarde en de evolutie van het leven op die aarde. Onder de rode schemerlampen van de zolder leer je alles over seks, relaties én ontmoet je deze Museumnacht de twee sterke dames achter Fille Folle. Een collectief dat verhalen verzamelt van vrouwen die weten van aanpakken, die over échte topics praten en de taboes niet schuwen. Begonnen als een nieuwsbrief maar sinds kort ook in boekvorm: “Een no nonsense lifeguide voor zotte wijven tussen 13 en 17”. Sluit aan bij de sisterhood om 21u, 21u45 en 22u30.

 

Afterparty Museumnacht Charlatan
Vlasmarkt 6
22u – 07u

Dit jaar kun je na de Museumnacht opnieuw afzakken naar en doorzakken in Charlatan. Het feest is in handen van Clair Obscur, bekend in Gent van eerdere legendarische feestjes. Ze voorzien dj’s, live artiesten en een fijne selectie experimentele kortfilms. Artistiek verantwoord feesten, het kan.

 

 

met de steun van

De Standaard