Museumnacht Gent

9 Gentse musea gooien hun deuren open voor het grote publiek. Beleef een sfeervolle nacht tussen de beste collecties, expo’s en bijzondere activiteiten die de Gentse musea te bieden hebben. Afsluiten doe je op de afterparty in Charlatan. Ontdek hieronder de – voorlopige – museumprogramma’s. Hou zeker de facebookpagina van Museumnacht in de gaten voor meer info!

Waar? Design museum Gent, De Wereld van Kina, S.M.A.K., Museum Dr. Guislain, Het Huis van Alijn, MIAT, MSK, STAM, De Sint-Pietersabdij. Afterparty in Charlatan.
Wanneer? Donderdag 7 december van 18u tot 01u.
Hoe raak ik daar? Te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer zijn de meest ontspannen en veiligste opties.
Wat kost het? De 9 musea zijn helemaal gratis, de afterparty kost 5 euro in voorverkoop, 6 euro aan de deur.

 

 

Ontdek de museumprogramma's

 

Design museum Gent  Jan Breydelstraat 5
Tooghangen met R2-D2 en Kindermuseumnacht

Robots nemen Design museum Gent helemaal over in ‘Hello, Robot. Design tussen mens en machine’ en ze beginnen bij de kleinsten: vanaf 16u is er Kindermuseumnacht. Laat je kroost een eigen Picasso-robot bouwen of een marsrover programmeren. Voor het grote publiek is er een cosplay Meetup. Design museumGent trakteert cosplayers op een gratis drankje. Een unieke gelegenheid tot tooghangen met R2-D2, jawel, de orginele droid recht uit de Starwars-collectie van George Lucas himself.

 

De Wereld van Kina  Sint-Pietersplein 14
Het ontstaan van de aarde en het leven, op de zolder van Kina

De wereld van Kina, dat is toch altijd een beetje jeugdsentiment? De collectie van de eerste conservator Leo Michel Thiery groeide uit tot een ware natuurschat. De collectiestukken tonen je het ontstaan van de aarde en de evolutie van het leven op die aarde. Mineralen, fossielen, insecten, schelpen, vogels… Maar ook hoe het menselijk leven ontstaat, ontdek je in Kina. De tentoonstelling over relaties en seks vind je toepasselijk onder de rode schemerlampen van de zolder.

 

STAM  Godshuizenlaan 2
Laat je dopen in het STAM

Gent houdt van haar studenten. In het STAM loopt Stad en universiteit. Sinds 1817, een expo over wat een universiteit met een stad doet en omgekeerd. Leve het studentenleven! Schrijf op de muren en bel naar uw ma vanuit een old school telefooncel, herbeleef de eerste seizoenen van De Kotmadam, volg de studentenfanfare en word proper gedoopt. Geen studentenfeestje trouwens zonder hap en tap!

 

MSK  Fernand Scribedreef 1
An Pierlé en jij, de toevallige passant

In het MSK tref je temidden de klassiekers en nieuwste aanwinsten een bijzondere zangeres-pianiste. An Pierlé laat zich op Museumnacht inspireren door kunst, akoestiek, toevallige klanken en door jou, de passant in een levend museum. Het MSK heeft een aantal volledig vernieuwde museumzalen die jouw aandacht verdienen. 

 

S.M.A.K.  Jan Hoetplein 1
Stel je vragen bij de Keyser

Napraten in het S.M.A.K.-café dat is een klassieker. En dit jaar is er weer genoeg gespreksstof: fotowerk van 35 internationale kunstenaars in The Photographic en stukken uit het archief van Raoul de Keyser. Alle vragen die bij deze expo’s opborrelen kun je stellen aan de ‘Goudengidsen’ of gewoon stilletjes versmoren in een goeie pint achteraf.

 

Museum Dr. Guislain  Jozef Guislainstraat 43
Wie heeft er schrik van Dr. Guislain?

Angst beheerst de kranten en onze levens. Maar angst beschermt ons ook tegen gevaar en kan zelfs plezierig zijn, of een bron van inspiratie. Kijk naar De Schreeuw van Edvard Munch. Het originele stuk hangt in Oslo, maar in Museum Dr. Guislain maak je jouw versie. Ontdek op Museumnacht alles over deze instinctive emotie. Zij die worstelen met FOMO (Fear Of Missing Out) hebben gelijk: Museum Dr. Guislain mag je inderdaad écht niet missen.

 

Het Huis van Alijn  Kraanlei 65
Het Huis van Alijn is open en toe

Het Huis van Alijn is tijdelijk gesloten om het museum te vernieuwen. Alles speelt zich op Museumnacht af in de meest gezellige binnentuin van Gent, met dansvloer en feesttoppers van de jaren ’70, ’80 en ’90 tot nu. Benieuwd hoe het nieuwe Huis van Alijn er zal uitzien? Kom eens piepen door de gaatjes! Kent u nog een museum dat zo open en gesloten tegelijk is?

 

MIAT  Minnemeers 10
Maak kennis met de machine

Kom binnen als bezoeker en stap buiten als maker. Het MIAT is een voormalige textielfabriek vol fascinerende antieke textielmachines en drukpersen. Het museum biedt een unieke kijkje in de industriële geschiedenis. Maak enkele workshops mee en hou halt op de bovenste verdieping waar de machine op je afkomt in beeld en geluid. 

 

De Sint-Pietersabdij  Sint-Pietersplein 9
Hoe laat is het in de Sint-pietersabdij?

De Sint-Pietersabdij confronteert je met een simpele vraag. Eentje waar wetenschappers, instrumentenbouwers, avonturiers en ingenieurs al eeuwenlang op kauwen: hoe laat is het? De audiogids met Sven Speybrouck en filosoof-historicus Maarten Van Dyck neemt je mee door de expo. De heren duikelen de petites histoires achter dit hersenbrekende onderwerp op. Schenk een uurtje van je tijd aan deze