Museumnacht Gent

Door de huidige coronasituatie wordt Museumnacht Gent uitgesteld naar het voorjaar van 2022.

De musea blijven, met mondmasker, op een veilige manier open. Op 2 december 2021 kan je tijdens Late Donderdag Museum Dr. Guislain, STAM, Huis van Alijn, S.M.A.K., Industriemuseum, Sint-Pietersabdij, Design Museum Gent, GUM en MSK bezoeken tot 22 uur. 

Ben je jonger dan 25? Dan betaal je slechts 2 euro. Kinderen en jongeren tot 18 jaar komen gratis naar de musea! 

Volg ons op https://www.facebook.com/MuseumnachtGent

 • Kindermuseumnacht in De wereld van Kina
  Sint-Pietersplein 14
  Op Museumnacht nemen kriebelbeestjes De wereld van Kina over. Kom vroeg voor een kietelend kinderprogramma (18 – 21 uur). Laat gekke kapsters aan je haar friemelen of ga zitten voor een bijzonder insectenverhaal. Durf jij het duel aan te gaan? In de grote ‘Versla een insect-show’ sta je oog in oog met de sterkste krachtpatsers van het dierenrijk.
   
 • De wereld van Kina: het Huis
  Sint-Pietersplein 14
  Even rust: stap binnen in dit natuurmuseum en vergaap je aan de rijkdom van de natuur. Je ziet hier fossielen, schelpen, vogels, insecten, mineralen,… Na je bezoek aan de nieuwe expo Zee in Zicht zal een strandwandeling nooit meer hetzelfde zijn. Doorkruis het museum in een uitdagend speurspel en ga misschien wel naar huis met een knalprijs
   
 • Industriemuseum
  Minnemeers 10
  T-shirts upcyclen tot boodschappentas? Een zakske bedrukken? Tinkeren met spullen uit winkelland? Welkom in het Industriemuseum! Museumnacht staat er volledig in het teken van de gloednieuwe expo Kassa kassa! We nemen je mee op een nostalgische trip langs de kruidenier om de hoek, vintage reclameborden, een fikse old-school melkkar … en laten je stilstaan bij hedendaags koopgedrag, massaconsumptie en wegwerpcultuur. Herken jij de winkelproducten die het cirQ-kanon afvuurt? Ben je gewapend voor de winkelquiz? Bedankt en tot ziens!
   
 • Huis van Alijn – De straat op
  Kraanlei 65
  Waarom kom jij de straat op? Op zondag voor het klimaat? Verkleed in een carnavalsoptocht? Of al dansend tijdens de Pride? Expo ‘De straat op’ dompelt je onder in de sfeer van allerlei optochten. Bekijk de documentaire ‘Pride is protest’, deel je beste slogans in ons atelier en ga mee de straat op met de fanfare. En erna? Iets drinken en dansen met Radio Sabrina in de binnentuin!
   
 • S.M.A.K. - Van Panamarenko tot Warhol |Uit de Collectie Matthys-Colle en S.M.A.K.
  Jan Hoetplein 1
  IIn S.M.A.K. kan je 45 topwerken ontdekken in POPART van Warhol tot Panamarenko of De Tentoonstelling verkennen, die door bijna 400 kinderen en jongeren is gemaakt. Citadelic Jazz zorgt voor experimentele jazz. Om 20:00 stuwt jazz youngster Louise van den Heuvel warme tonen uit haar bas, samen met de Franse saxofoniste Audrey Lauro. De avond wordt afgesloten door Talibam! (US), bestaande uit drummer Kevin Shea en keyboardspeler Matt Mottel, samen met de Britse saxofonist Alan Wilkinson.
   
 • Design Museum Gent - Laatste kans voor de sluiting
  Jan Breydelstraat 5
  Feest! De langverwachte uitbreiding van het museum komt eraan, tijd om nog een laatste keer het museum te bezoeken voor het twee jaar lang de deuren sluit. Benieuwd naar wat er in de plaats komt van de grote WC-rol in de Drabstraat? Of vier je graag het 10-jarig bestaan van het Gentse ontwerpersduo Muller Van Severen? Kom langs en ontdek het!
   
 • Kunsthal Gent
  Lange Steenstraat 14
  Met Sc(è)enes presenteert Nein werken die te kort, te klein, te jong, te traag, te beeldend of te performatief zijn of dit alles gecombineerd in een avondvullende happening waarbij alle verschillende disciplines gecombineerd worden. Performances door Micha Goldberg, Camille Paycha & Elisabeth Klinck vinden plaats in de context van de Endless Exhibition.
   
 • MSK
  Fernand Scribedreef 1
  Het jongerencollectief Schoonvolk toont met ‘Salon des Jeunes’ hoe we vandaag kijken naar kunst van gisteren. Vierentwintig jonge kunstenaars lieten zich inspireren door grote meesters als Ensor, Van Rysselberghe, Van Dyck en Minne. Bewonder hun creaties én slenter door de 40 vernieuwde museumzalen. Hou de socials in de gaten voor het volledige programma!
   
 • STAM – WENSfeest
  Godshuizenlaan 2
  Museumnacht is terug! Geweldig! Daarom enkel positieve vibes in het STAM. We doen van WENSfeestje in onze vaste expo ‘Het verhaal van Gent’… die trouwens helemaal in het nieuw zit sinds de laatste Museumnacht. Deponeer WENSen in andermans zakken in de vestiaire, oefen alvast je WENSen voor het nieuwe jaar (mét aftelklok!), vertrouw je innigste WENS toe aan de WENSmens of aan onze museummuren. En met welk STAMstuk uit ‘Het verhaal van Gent’ WENS je op de foto te gaan? En het STAMcafé is er om de inwendige WENS te versterken.
   
 • Museum Dr Guislain
  Jozef Guislainstraat 43
  Groteske figuren in kleine verhalen, een fragmentarisch relaas van een dolende vader en een laboratorium waar dwaallijnen spreken en geen woord wordt gezegd. Het unheimliche neemt het voortouw in de drie nieuwe expo’s in Guislain, zowel herkenbaar als bevreemdend. Een avond lang uitvergroot door onverwachte interventies.
   
 • GUM & Plantentuin - Welkom in het hoofd van de wetenschapper
  Ledeganckstraat 35
  Voor het eerst ben je tijdens Museumnacht ook welkom in het gloednieuwe GUM! Duik de avond in met wetenschap, twijfel en kunst! Wandel langs de MuST Sees van het museum, verwonder je aan artistieke performances op de grens tussen kunst en wetenschap en ga naar huis met een Art & Science Tattoo. In de Plantentuin en zijn serres kom je in een unieke, tropische nacht terecht.
   
 • Sint-Pietersabdij - Wonderlijke Voyage
  Sint-Pietersplein 9
  Nog geen verre reis kunnen boeken? Niet getreurd. Zeil mee naar het 18e eeuwse Oost-Indië in de nieuwste tentoonstelling Wonderlijke Voyage. In originele settings en met een meeslepende audioguide aan je oor beleef je de spannende avonturen van Gentenaar de Febure vanop de eerste rij. Met stemmen van Sebastien Dewaele, Titus De Voogdt en Wouter Bruneel. Breng zeker je opgeladen smartphone en oortjes mee! 

Alle lopende expo’s in 1 overzicht