www.degentsemusea.be Indien deze mail niet leesbaar is, klik hier
Het voorjaar van 2020 in de Gentse musea

Het belooft een boeiend museumjaar te worden in Gent in 2020.  Bovenaan de kalender pronkt de niet te missen expo van Van Eyck in MSK, en ook andere musea pakken uit met de Vlaamse meester.  We kijken uit naar de start van twee nieuwe expo's in Museum Dr. Guislain en in de Sint-Pietersabdij en genieten nog van Ondergronds in STAM, MIJN LEGERDIENST in Huis van Alijn en de vernieuwde drukkerijafdeling van het Industriemuseum. Ontdek alles in dit overzicht!

Kom je in groep? Boek je groepsarrangement voor MSK, S.M.A.K., STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn, Design Museum Gent en Sint-Pietersabdij online of via 09 210 10 75. Een groepsbezoek reserveren voor een van de andere Gentse musea? Ga naar de site van het museum zelf.
Museum voor Schone Kunsten Gent
 Van Eyck. Een optische revolutie 
01.02.2020 – 30.04.2020

In 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent (België) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit: Van Eyck. Een optische revolutie. De Vlaamse Meester is wereldberoemd voor zijn Lam Gods, maar de man blijft in schaduwen gehuld. Het museum ontrafelt het mysterie en haalt daarvoor de helft van alle Van Eycks naar Gent, samen met meer dan 100 topwerken door zijn meest getalenteerde tijdgenoten, werk uit zijn atelier, én eigentijdse kopieën van intussen verloren gegane schilderijen.

Design Museum Gent
 Kleureyck 
13.03.2020 – 06.09.2020

In 2020 toont Design Museum Gent een indrukwekkende expo over vernieuwend kleurgebruik. De tentoonstelling is een wandeling door de 7 kleurgroepen van Jan van Eyck via 100 designstukken. Een gids legt je uit wat kleurenonderzoek is en hoe kleur invloed heeft op de perceptie. Hoe werken licht, materiaal, techniek en ruimte bijvoorbeeld in op kleur? In de speciale experience rooms beleef je kleur dan weer met je al je zintuigen: je ruikt, voelt en proeft het. Een rondleiding met heel wat nuances!

De Wereld van Kina
 Dag Jan 
26.03.2020 – 31.12.2020

Een expo voor kinderen kon in het Van Eyck-jaar niet ontbreken. Jan Van Eyck, de 12-jarige hedendaagse kleinzoon, ontdekt dat hij afstamt van de bekende schilder. In De wereld van Kina kom je samen met Jan meer te weten over zijn grootvader: zijn ongeëvenaarde portretten, het Lam Gods, zijn schildertechniek, zijn geheime avonturen in vreemde landen,… Laat je onderdompelen in het kleine rijk van Jan Van Eyck. De oude Vlaamse primitieven vermengd met de moderne skatecultuur: hier kan het!

S.M.A.K.
 Kris Martin 
07.03.2020 – 31.05.2020

Vanaf maart 2020 bezoek je in S.M.A.K. de eerste overzichtstentoonstelling in België van Kris Martin, die in ons land vooral bekend is voor zijn sculptuur Altar op het strand van Oostende. Martin creëert uit objecten en motieven uit de kunstgeschiedenis, literatuur en mythes beelden die vragen oproepen over onder meer vergankelijkheid, identiteit en dood. In de tentoonstelling EXIT zit een subtiele dialoog met het oeuvre van Jan Van Eyck. Ze is dan ook de bijdrage van S.M.A.K. aan het themajaar OMG! Van Eyck was here. 

Beeld: Kris Martin, Altar, 2014, foto: Benny Proot

Industriemuseum
 Drie eeuwen grafische industrie  
Permanent

De drukkerijafdeling van het Industriemuseum neemt je mee naar de drukkerijen van weleer. Een wervelende reis doorheen drie eeuwen grafische industrie. Van 1750 tot vandaag. Fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en imposante drukpersen laten je proeven van de grafische (r)evoluties van de voorbije eeuwen. Bezoek de expo met gids of steek de handen uit de mouwen voor een sessie zeefdruk op textiel, een basisworkshop letterzetten of een kennismaking met de druktechniek ‘droge naald’.

 

Huis van Alijn
 Mijn Legerdienst 
19.10.2019 – 26.04.2020

25 jaar geleden zwaaiden de laatste Belgische dienstplichtigen af. Doorheen de 20e eeuw viel bij jonge mannen, van alle rangen en standen, in alle hoeken van het land, een oproepingsbrief in de brievenbus, het begin van hun legerdienst. Het leger was voor hen een nieuwe en onbekende wereld. Weg van hun vertrouwde thuis probeerden ze zich aan te passen aan het soldatenleven: dril, patatten jassen, op manoeuvres gaan en de wacht kloppen. Ontdek het verhaal van de miliciens, van oproep tot afzwaai.

STAM – Stadsmuseum Gent
 Ondergronds in de stad 
22.11.2019 – 22.09.2020

Hoe de stad er boven de grond uitziet, ervaren we elke dag. Maar wat zit er ónder de gebouwen en straten allemaal verborgen? In Ondergronds in de stad legt het STAM, in samenwerking met Rotor, de wereld onder je voeten bloot. Van buizen tot muizen, van verzetsstrijders tot rattenvangers. Ontdek de wondere wereld onder de grond. Met installatie van Studio Orka over de dieren op -1.

Museum Dr. Guislain i.s.m. Pierre Muylle
 ALT+CTRL+DEL 
28.03.2020 – 30.08.2020

Het einde van de wereld is in alle beschavingen een belangrijk onderwerp. Levensbeschouwingen en religies zijn erop gebouwd en boekenkasten zijn ermee gevuld. Los van die erkende verhalen over de Apocalyps en wat erna zou volgen zijn er ook persoonlijke constructies, waaruit indrukwekkende oeuvres worden opgebouwd. Zonderlinge verhalen van mensen die dat nietige bestaan afwijzen en zichzelf terug in het centrum plaatsen van een einde dat ons leidt naar een nieuw begin.

Sint-Pietersabdij
 Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers 
29.02.2020 – 26.07.2020

Bruingebrande topatleten, hightech-fietsen, bonte wielertruitjes én uitgelaten wielerliefhebbers: dat is koers. Maar bovenal is koers ook emotie en beleving: opwinding, wanhoop, angst, eenzaamheid, pijn, afzien, de roes van de overwinning, de woede na verlies, ... De tentoonstelling Heeren, vertrekt!  is een nieuwe inlevingstentoonstelling van Historische Huizen Gent in samenwerking met Jelle Vermeersch, journalist-fotograaf en medeoprichter van het wielertijdschrift Bahamontes, en Koers, museum van de wielersport.


 

Tref de Gentse musea samen op

Erfgoeddag De Nacht op 25 - 26 april 2020
De Schatten van Vlieg van 30 juni tot 31 augustus 2020
De Gentse Feesten van 17 tot 26 juli 2020

© De Gentse musea
U krijgt deze mail omdat je in het adressenbestand zit van één van bovenstaande musea. Indien je in de toekomst geen mails van 'De Gentse musea' meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier uitschrijven.