www.degentsemusea.be Indien deze mail niet leesbaar is, klik hier
Najaar 2019 – voorjaar 2020: het aanbod van de Gentse musea

Dit najaar geniet je in Gent van spannende tentoonstellingen.  De agenda van 2020 kan je ook alvast bovenhalen.
Snuister hieronder in het aanbod en ga in groep op ontdekking!

Kom je in groep? Boek je groepsarrangement voor MSK, S.M.A.K., STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn, Design Museum Gent en Sint-Pietersabdij online of via 09 210 10 75. Een groepsbezoek reserveren voor een van de andere Gentse musea? Ga naar de site van het museum zelf.
STAM - Stadsmuseum Gent
 ONDERGRONDS in de stad 
22.11.2019 – 22.09.2020

Hoe de stad er boven de grond uitziet, ervaren we elke dag. Maar wat gebeurt er onder de huizen en straten? Met ONDERGRONDS legt het STAM de wereld onder je voeten bloot: van mieren en regenwormen, over kilometers buizen en kabels, tot rioolwerkers en rattenvangers … Duik in de mythische onderwereld, bots op schuilplaatsen en metrolijnen, en zie hoe fundamenten en heipalen de stad bovengronds recht houden. (foto© Reporters / Tim Dirven)

Huis van Alijn
 EXPO MIJN LEGERDIENST 
19.10.2019 – 26.04.2020

Bijna 25 jaar geleden zwaaiden de laatste Belgische dienstplichtigen af. Doorheen de 20e eeuw viel bij jonge mannen, van alle rangen en standen, in alle hoeken van het land, een oproepingsbrief in de brievenbus. Het leger was voor hen een nieuwe en onbekende wereld. Weg van hun vertrouwde thuis probeerde elke dienstplichtige zich aan te passen aan het soldatenleven: dril, patatten jassen, wachtlopen en karotten trekken. De expo MIJN LEGERDIENST vertelt het verhaal van de Belgische miliciens, van oproep tot afzwaai.

Museum Dr. Guislain
 Bloedtest. Genetische en artistieke manipulaties 
21.06.19 - 20.10.19

Hoe zal de samenleving er in de toekomst uitzien? Wordt die gezonder, perfecter? Door de medische vooruitgang lijkt dit niet langer een utopie. Wit.h en Museum Dr. Guislain brengen kunstenaars en performers samen die zich afvragen of we wel alles willen weten wat de wetenschap ons kan vertellen. Bloedtest is een wandeling langs brieven, grafmonumenten en door een akoestisch labyrint, vol ontmoetingen met halve personages, uitgestorven dieren en een wel heel bijzondere reus.

Industriemuseum
 Drie eeuwen grafische industrie 
Permanent

De gloednieuwe drukkerijafdeling van het Industriemuseum neemt je mee naar de drukkerijen van weleer. Een wervelende reis doorheen drie eeuwen grafische industrie. Van 1750 tot vandaag. Fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en imposante drukpersen laten je proeven van de grafische (r)evoluties van de voorbije eeuwen. Geen typische tijdlijn vol historische ijkpunten, maar een interactieve, met verhalen doorspekte expo. Doorheen de tentoonstelling maak je ook je eigen minizine.

Sint-Pietersabdij
 Circle of Life 
20.09.2019 – 12.01.2020

Lieve Blancquaert brengt met Circle of Life het sluitstuk van een wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn rituelen, tradities en gebruiken. Geboorte, liefde en dood, de grote momenten uit het leven, zijn universeel en toch altijd uniek. Deze unieke expo brengt de projecten Birth Day, Wedding Day en Last Day samen op een nieuwe, verrassende manier. Het wordt een multimediaal verhaal over wat ons verenigt en apart maakt.

De wereld van Kina
 Danika’s Drawings 
16.06.2019 – 21.06.2020

4 jaargetijden tekenen de Tuin. De prachtige, oude heemtuin van De wereld van Kina: de Tuin is de inspiratiebron voor deze expo van illustrator Danika Kersten. Een heel jaar lang bezocht ze de Tuin en schilderde ze op 10 plekken de veranderingen doorheen de seizoenen. Dat leverde 40 aquarellen op die vanaf 16 juni te zien zijn in De wereld van Kina: de Tuin.

S.M.A.K.
 20 jaar S.M.A.K.: topwerken uit de collectie van S.M.A.K. 
nog tot 29.09.2019

'De Collectie (I), Highlights for a Future' toont iconische werken van Francis Bacon, Berlinde De Bruyckere en Panamarenko, naast minder bekende parels in S.M.A.K. en MSK. De gids loodst je door de expo via een van de vijf routes. Zo brengt 'Iedereen kunstenaar' je naar op het eerste gezicht eenvoudige werken, maar je ontdekt samen met de gids hun diepere betekenis. Kortom, je gaat met boeiende verhalen naar huis. Boek snel je gids, want eind september verdwijnen de werken terug in het depot. Meer info

MSK Gent
 Van Eyck. Een optische revolutie 
01.02.2020 – 30.04.2020

In 2020 organiseert het MSK de grootste Jan van Eyck tentoonstelling ooit: Van Eyck. Een optische revolutie. Nog nooit hing zoveel Van Eyck op 1 plaats. De meester gaat bovendien in dialoog met meer dan 100 schilderijen, sculpturen, tekeningen en miniaturen door zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Mis deze tour de force niet! Koop nu al je ticket, wacht niet tot het te laat is! De audiogids is inbegrepen en elke dag kan je gidsen reserveren.

Design Museum Gent
 Kleureyck 
13.03.2020 – 06.09.2020

In 2020 toont Design Museum Gent een indrukwekkende expo over vernieuwend en divers kleurgebruik. De tentoonstelling is een wandeling door de 7 hoofdkleuren van Jan van Eyck via stukken van nationale en internationale designers. In de speciale belevingskamers ruik, voel, hoor en proef je kleur. Een gids legt je uit wat kleurenonderzoek is en hoe kleur invloed heeft op de perceptie. Hoe werken licht, materiaal, techniek en ruimte bijvoorbeeld in op kleur? Een rondleiding met heel wat nuances! (foto© Noortje Knulst)

Tref de Gentse musea samen op

De Schatten van Vlieg van 1 juli tot 31 augustus 2019
De Gentse Feesten van 19 tot 28 juli 2019
Cultuurmarkt Vlaanderen op 25 augustus 2019
Cultuurmarkt Gent op 14 september 2019

© De Gentse musea
U krijgt deze mail omdat je in het adressenbestand zit van één van bovenstaande musea. Indien je in de toekomst geen mails van 'De Gentse musea' meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier uitschrijven.