www.degentsemusea.be Indien deze mail niet leesbaar is, klik hier
Voorjaar 2019

De negen Gentse musea zorgen in 2019 voor een boeiend voorjaar. Laat je verleiden door dit overzicht van de tentoonstellingen en ga op ontdekking!

Kom je in groep? Boek je groepsarrangement voor MSK, S.M.A.K., STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn, Design Museum Gent en Sint-Pietersabdij online of via 09 210 10 75. Een groepsbezoek reserveren voor een van de andere Gentse musea? Ga naar de site van het museum zelf.
S.M.A.K.
 De Collectie (1) – 20 jaar S.M.A.K. 
16.03.2019 – 29.09.2019

In 2019 bestaat S.M.A.K. 20 jaar en pakt het uit met de tentoonstelling De Collectie (1) over het volledige museumgebouw. Samen met een gids duik je in een labyrint van actuele kunst: van iconische kunst en werken van bekende kunstenaars tot nooit geziene parels uit de collectie. Ontdek verbanden tussen de 150 werken van onder andere Francis Alÿs, Francis Bacon, Berlinde De Bruyckere, Pascal Marthine Tayou, Dara Birnbaum, Rinus Van de Velde, Mark Manders en Panamarenko.

Design Museum Gent
 Dieren en design 
17.05.2019 – 06.10.2019

Vee op een klein oppervlak, laboratoriumvlees, huisdieren die wel erg aaibaar zijn, dierlijke robots: de relatie tussen dier en mens zorgt vaak voor hevige discussies. Hoe gaan we duurzaam met dieren om en welke toekomst bieden technologie en wetenschap daarin? Zijn sommige van deze ‘wezens’ überhaupt nog dieren? Designers beginnen aan een onthullende zoektocht naar de ‘juiste balans’ met producten voor dieren en onderzoek om dierlijke grondstoffen (en zelfs dieren in zijn geheel) te vervangen.

Sint-Pietersabdij
 Lang leve de muziek!  
4.10.2018 - 9.06.2019

Nog op zoek naar een uitstap met een vrolijke noot? Zin in cultuur maar het mag ook wat sprankelen? Dan zit er zeker muziek in de expo: Lang leve de muziek! Voor het eerst is 60 jaar Nederlandstalige muziek samengebracht in deze wervelende interactieve tentoonstelling, de grootste muziek-expo ooit in België en een eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen. Lang Leve de Muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen brengt de mooiste liedjes, de leukste verhalen, memorabele televisiefragmenten en iconische collectiestukken. Dé ideale feel good uitstap voor alle leeftijden!

Museum Dr. Guislain
 Prikkels. Tussen pijn en passie 
20.10.2018 – 26.05.2019

Alles om ons heen tintelt en zindert. Digitale schermen lichten op. Zintuigen raken overweldigd. Prikkels. Tussen pijn en passie haakt in op het debat over de plaats van het individu in zijn razende of juist desolate omgeving. De tentoonstelling verkent op cultuurhistorische en artistieke wijze de balans tussen de overdaad en het tekort aan impulsen, en onderzoekt hoe we onze dorst naar prikkels koortsachtig trachten te lessen, of hen net krampachtig proberen buiten te sluiten.

STAM - Stadsmuseum Gent
 Het museum van de misdaad 
26.10.2018 – 30.04.2019

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een speciale verzameling: foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Met deze ‘criminele collectie’ maakte het STAM een tentoonstelling. Onderzoekstechnieken in kaart gebracht met oorspronkelijk bewijsmateriaal loodsen je langs bekende en minder bekende cases. Waan je rechercheur en zoek mee naar relevante details, sporen en aanwijzingen… Aangeraden leeftijd: 16+.

Huis van Alijn
 ROOK 
19.10.2018 - 22.04.2019

De geur van een sigaar, een pijp in een mondhoek, kleurrijke sigarettenreclames... Het zijn vertrouwde herinneringen die in onze hedendaagse samenleving vreemd aandoen. Rokers vandaag hebben de tijdgeest tegen. Toch gaat tabak nog vlot over de toonbank en valt de aantrekkingskracht niet te ontkennen. Achter de hedendaagse sigaret schuilt een boeiende geschiedenis. De expo ROOK brengt de mentaliteitsverandering in beeld en toont hoe en waarom we anders tegen roken zijn gaan aankijken.

MSK
 De dames van de barok 
20.10.2018 – 20.01.2019

Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de renaissance en de barok? Aan de hand van een 50-tal topwerken brengt het MSK Gent dit najaar de cruciale rol van de vrouw in de schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi (1593-1652), zonder twijfel dé bekendste schilderes uit de Italiaanse 17de eeuw. Het MSK linkt haar werk aan haar vrouwelijke tijdgenoten. Kom en ontdek een keerpunt voor de vrouw in de kunst.

Industriemuseum
 Over mensen en machines 
Permanent

Twaalf mannen en vrouwen nemen je mee in een verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Geen lusteloze tijdslijn, maar levendige ontdekkingsboxen met historische filmpjes, sprekende beelden, draaiende machines, merkwaardige voorwerpen en verrassende weetjes. Je vindt er ook de Tinker Studio, waar je kan experimenteren met allerlei materialen. Een handleiding is er echter niet; de zoektocht is voor één keer belangrijker dan het resultaat. Voel je het al kriebelen?

De Wereld van Kina
 Kei-Cool met de Erfgoedapp 
Permanent

Wat is een Woestijnroos en welk mineraal zit in de voet van de FIFA-wereldbeker? Met de Erfgoedapp wordt je bezoek aan Kei-Cool, de permanente tentoonstelling over gesteenten en mineralen, nog leuker. Je krijgt op je smartphone of tablet heel wat extra informatie bij de tentoonstelling. De app is er voor alle leeftijden en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Je downloadt de Erfgoedapp gratis in zowel de Google Play Store als de App Store.

Tref de Gentse musea samen op

Erfgoeddag op 28 april 2019
De Schatten van Vlieg van 30 juni tot 31 augustus 2019
De Gentse Feesten van 19 tot 28 juli 2019

© De Gentse musea
U krijgt deze mail omdat je in het adressenbestand zit van één van bovenstaande musea. Indien je in de toekomst geen mails van 'De Gentse musea' meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier uitschrijven.