Logo nl

Museumnacht

Welkom op de meest verrassende avond van het jaar! Op donderdagavond 5 december 2024 openen alle deelnemende musea gratis hun deuren. We presenteerden je een tof en sfeervol (gratis) programma. Wil je niet zolang wachten? Kom dan langs op één van onze Late Donderdagen.
STAM museumnacht
De Gentse musea presenteren je een gek, uitdagend of net ontspannend programma aan doe-activiteiten, performances, expo’s en zelfs heuse hunger games.

Ontdek het wijze programma

De Gentse Museumnacht, van donderdag 7 op vrijdag 8 december 2023, heeft meer dan 30.000 bezoekers op de been gebracht. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen er zo'n 29.000 bezoekers opdaagden. Het MSK, S.M.A.K. en GUM lokten de meeste kijklustigen. Het persbericht vind je op de persruimte van Stad Gent.

"Da's echt wel een cool museum"

Het aantal bezoekers bereikt al enkele jaren hoge pieken. Ook dit jaar werd dat rijtje successen evenaard. De expo’s Jan Van Imschoot in het S.M.A.K. en 90’s in Huis van Alijn doen het al een aantal maanden bijzonder goed, en dat was ook merkbaar op de Museumnacht. Ook het pas gelanceerde FERRO NON FERRO in Industriemuseum en Onder Vrienden in MSK kon op veel interesse rekenen.

De avond werd geopend met extra veel doe-activiteiten. In het Industriemuseum konden de allerkleinsten al vanaf 16 uur terecht voor een heuse funfabriek. “Ik was de sterkste bij het gewichtheffen, zelfs sterker dan mijn mama. En ik heb de grootste magneet gevist!” Een enthousiaste leerkracht vult aan: “Ik heb foto’s getrokken van de metaalmonstertjes. Leuk om in mijn klas nog eens te maken met de leerlingen.” Later op de avond waren volwassen bezoekers onder de indruk van de bulderende weefgetouwen, de knappe robots en de kans om zelf met planten te drukken.

De formule van de Wintermarkt in Museum Dr. Guislain werd gesmaakt: er werd gedanst, gelachen en gesnuisterd. De glühwein was populair en de mensen waren nieuwsgiering naar het museum. Ook de catering door Pardon Servies werkt geapprecieerd. De opbrengst tijdens Museumnacht gaat integraal naar hun actie voor De Warmste Week. (meer info) Ook klankencollectief a-e-i-o-u blikt terug op een hartverwarmende avond in Kunsthal Gent. De muzikanten gingen in interactie met de kunstwerken, en dat in de unieke setting van de kerk. Resultaat: gepassioneerde muzikanten die de hele avond lang bleven spelen.

"Een hindernisbaan in een museum? Hadden wij totaal niet verwacht! Leuk om zo het STAM te leren kennen. Onze favoriet? 'Yellow Lemon Tree' meezingen in de prachtige refter." Het is duidelijk: tijdens de STAM Hunger Games was verrassing dé manier om bezoekers kennis te laten maken met het museum. In Huis van Alijn werd er dan weer stevig gedanst op nineties hitjes en goed gegamed met de 90’s game consoles. Het museum ontving heel wat fijne reacties op de expo: de jaren ’90 vielen in de smaak.

Ook dino’s blijken een populair thema bij jong en oud. De Wereld van Kina kon rekenen op een pak meer bezoekers dan vorig jaar. Waarzegster La Esterella was populair, best wat studenten kennen nu al hun januariresultaten. Bij de buren van de Sint-Pietersabdij (Historische Huizen) beleefden heel wat mensen een boeiende roadtrip. Met vooral veel muziek en ambiance kwamen de Buitenmensen in de abdij tot leven. De bezoekers aan de expo waren aangenaam verrast door de verhalen uit het leven gegrepen en het gevarieerde leven van 'den buiten'.

MSK en S.M.A.K. waren klassiek opnieuw voltreffers onder het jonge publiek. In S.M.A.K. was de pas geopende Karlo Kachavara voor velen een ware ontdekking. Het MSK pakte uit met de AI toepassingen, ontwikkeld door LUCA studenten. Het was duidelijk dat technologie echt een meerwaarde kan bieden aan de belevenis in het museum: de voorbeelden vielen erg in de smaak. Het museum was voorbereid op drukte voor de silent disco en kon daarmee iedereen vlot een fijne avond laten beleven. Er heerste een gemoedelijke sfeer en men nam ook echt de tijd om het museum te verkennen.

Iets verderop in het kunstenkwartier bouwt ook GUM & Plantentuin gestaag verder op zijn successen van de afgelopen edities. Dankzij het MuST (Museum Student Team) kon je een dansbattle aangaan bij MuST Dance, kwam je je wetenschappelijk (on)verantwoorde toekomst te weten, kon je Waterwensen schenken aan een onbekende of opwarmen in de Twijfelba(a)r. Ondanks de soms lange wachtrijen, zag de museumploeg alleen maar vrolijke gezichten binnenwandelen. En dan is het fantastisch om dat jonge volk bij het buitengaan te horen zeggen “is dat elk jaar die Museumnacht?” of “da’s echt wel een cool museum”.

Museumnacht blijft een unieke kans om het jonge publiek op een originele manier te laten kennismaken met de Gentse Musea. Dat maken de bezoekersaantallen duidelijk, maar vooral ook de wijze dynamiek, fijne reacties en ontelbaar veel unieke momenten. Niet alleen het bezoekcijfer ligt hoog, ook de cijfertjes op de stappentellers van de vele vrijwilligers, studenten en medewerkers die tot diep in de nacht meewerkten en er voor zorgden dat het museum vrijdagmorgen weer de deuren kon openen voor nieuwe bezoekers.